Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Figyelmeztetést adott ki a Nébih: Nehogy fogyasszon belőle, ha ilyen terméket vett


Gyógyszerhatóanyagot tartalmazó étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nébih.

Fotó: David Malan / Getty Images Hungary

Gyógyszerhatóanyagot tartalmazó, férfiaknak szánt étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).Az intézkedés az Anaconda for men, a Kinger és a Titán Power Classic termékek minden tételét érinti minőségmegőrzési időtől függetlenül – közölte a Nébih az MTI-vel .

Veszélyes étrend-kiegészítők

A közlemény szerint az éves monitoring mintavétel során került a hatóság látóterébe három férfiaknak szánt étrend-kiegészítő. Az érintett termékekből az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet vizsgálatai gyógyszerhatóanyagot mutattak ki.

Az érintett gyógyszerhatóanyagok a foszfodiészteráz-5 enzimet (PDE-5) gátló hatásuk révén az erectilis dysfunctio (potenciazavar) terápiájában alkalmazott vegyületek. Az ezen hatóanyagot tartalmazó készítmények kiadása Magyarországon orvosi rendelvényhez kötött, míg az étrend-kiegészítők – az uniós és a magyar szabályozás szerint is – élelmiszernek minősülnek, és azokban gyógyszerhatóanyagok felhasználása tilos – írták.

A vásárlók számára komoly egészségkárosodási kockázatot jelent a felsorolt, hamisítványnak minősülő termék fogyasztása, melyek megtévesztő csomagolásuk szerint kizárólag növényi hatóanyagot tartalmaznak.A veszély elhárítása érdekében a Nébih minőségmegőrzési időre való tekintet nélkül, azonnali hatállyal elrendelte a termékek forgalomból való kivonását, valamint a fogyasztóktól való visszahívását. A hatóság további intézkedésig megtiltotta a termékek ismételt forgalomba hozatalát is. A termékek adatai elérhetőek a Nébih jogsértéslistáján.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük