Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Figyelmeztetést adott ki a Magyar Közút: erre kérik a lakosságot


A közlekedők biztonsága érdekében a következő napokra lezárják a Kékestetőre vezető mellékutakat – hívta fel a figyelmet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fokozottan veszélyes az erdei túrázás is, így arra kérik a lakosságot, kerüljék el a Mátra és a Bükk erdeit – figyelmeztetett az Egererdő Zrt.

Az Egererdő Zrt. arra kérte a lakosságot, hogy a hétvégén ne túrázzanak a Mátra és Bükk erdeiben. A folyamatos esőzés teljesen feláztatta a talajt, emiatt nagyfokú fakidőlés tapasztalható az erdőben. Sajnos a meteorológiai előrejelzések hétvégére még több csapadékot ígérnek, alacsonyabb térszintekben eső, magasabban pedig hó formájában. Emellett viharos szélre is kell számítani, ami tovább növeli a fakidőlések kockázatát.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleménye szerint a Mátra legmagasabb pontjain nemcsak számottevő eső, hanem helyenként 10-20 centiméternyi friss, magas víztartalmú, úgynevezett tapadó hó is hullott, a fakidőléseket ágleszakadások is kísérik.

A vállalat a társszervekkel, hatóságokkal való egyeztetés alapján a kékestetői bekötőúton és az adótoronyhoz vezető mellékúton 2023. január 20-án, pénteken 19 órától egészen 2023. január 22., vasárnap 19 óráig teljes útzárat vezet be. Ezen alsóbbrendű utakat így kizárólag a megkülönböztető jelzést használó járművek és az autóbuszok használhatják majd a következő időszakban. A rendőrség és túraka polgárőrség pedig folyamatosan ellenőrzi majd a lezárás idején, hogy mely járművek használhatják nagyon indokolt esetben a bekötőutakat.

A fenitek alapján a Magyar Közút arra kért mindenkit, hogy a teljes lezárás ideje alatt mindenképpen kerüljék el ezeket az útszakaszokat és semmiképpen se tervezzenek utazást az érintett utak igénybevételével. A közútkezelő arra is felhívja a figyelmet, hogy a Mátra más útjain is előfordulhatnak ágleszakadások, fakidőlések az időjárási helyzet miatt, így valamennyi útszakaszon érdemes az autósoknak fokozott óvatossággal, körültekintéssel vezetniük.

A közútkezelő a közlekedők megértését kéri, az útlezárásokra az autósok biztonsága, testi épsége érdekében kerül sor. Az érvényben lévő korlátozásokról érdemes folyamatosan tájékozódni még indulás előtt a www.utinform.hu oldalon.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük