Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Figyelmeztetést adott ki a Magyar Államkincstár


Figyelmeztetést adott ki ügyfelei számára a Magyar Államkincstár (MÁK), mert adathalász csalók próbálják megszerezni érzékeny adataikat.

FORRÁS: SHUTTERSTOCK/COPYRIGHT (C) 2017 SONG_ABOUT_SUMMER/SHUTTERSTOCK. NO USE WITHOUT PERMISSION./SONG_ABOUT_SUMMER

Az adathalász csalók egyre kifinomultabb eszközökkel próbálják elérni céljukat – fogalmaz a MÁK tájékoztatója. A visszaélések elkerülése érdekében kérik ügyfeleiket, hogy fokozottan ügyeljenek az értékpapír-számlájukhoz kapcsolódó adatok védelmére, és tartsák be az alábbi tanácsokat:

  • Ne telepítsen ismeretlen programot a számítógépére vagy mobiltelefonjára. A Magyar Államkincstár egyetlen esetben sem kéri az ügyfeleitől, hogy egyedi programokat telepítsenek eszközeikre.
  • Ne adja ki jelszavát és egyéb azonosítóját. A Magyar Államkincstár és egyéb pénzintézet vagy hatósági szervezet sem telefonon, sem elektronikus levélben, sem szóban soha, semmilyen hivatkozással (pl.: visszaélés megakadályozásához, nem valós tranzakció törléséhez) nem kéri a bizalmas azonosítók kiadását (belépési azonosító, jelszó, SMS-ben kapott megerősítő kód, stb.).
  • A WebKincstár rendszerbe történő bejelentkezést kizárólag a https://webkincstar.allamkincstar.gov.hu/ linken keresztül tegye, egyéb úton (pl. e-mail üzenetben) kapott linkre kattintva soha ne adja meg belépési adatait. Javasoljuk, hogy ezt a linket mentse el a kedvencek közé, weboldalunkat soha ne keresőből (pl.: Google, Bing, stb.) keresse és nyissa meg.
  • A MobilKincstár alkalmazást kizárólag a hivatalos App Store és Google Play felületekről töltse le és a letöltéskor ellenőrizze, hogy az alkalmazást a Magyar Államkincstár publikálta-e.

A leggyakoribb csalástípusokról, adathalász kísérletekről és visszaélések formáiról a Magyar Államkincstár honlapján található további információ.

Ha valaki adathalász kísérletet észlel, úgy szakítsa meg a telefonhívást, e-mail esetén pedig ne kattintson a linkre és ne nyissa meg a csatolmányokat, valamint haladéktalanul jelezze az esetet a Magyar Államkincstár ügyfélszolgálatain, a 1811-es telefonszámon, illetve e-mailben az ertekpapirinfo@allamkincstar.gov.hu e-mail címen.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük