Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Figyelmeztetést adott ki a Google mindenkinek, aki Chrome böngészőt használ


Egyre több támadásra számíthatnak – figyelmeztet a Chrome biztonsági csapatának vezetője.

A nulladik napi támadás olyan sebezhetőséget használ ki, amelynek létezése a szoftver készítője előtt nem ismert, így biztonsági javítás sem érhető el hozzá. Ezek mennyisége pedig drámaian emelkedik – idézi Adrian Taylort, a Chrome biztonsági csapatának vezetőjét a hvg.hu.

A Google szerint az, hogy a kiberbűnözők egyre szívesebben kutatják fel és használják ki a Chrome sérülékenységeit, egyrészt annak köszönhető, hogy a korábbi legfőbb célpontnak számító Flash technológia eltűnt a színről. Ezzel párhuzamosan nőtt a Chromium-alapú böngészők részesedése – két éve már nemcsak maga a Chrome ilyen, hanem a Microsoft is Chromium-alapokra ültette át Edge böngészőjét.

Adrian Taylor azt írja, a nyilvánosságra került hibák számának növekedéséhez az is hozzájárulhat, hogy a böngészőgyártók egyre transzparensebben működnek.

A Google nemcsak figyelmeztet a növekvő veszélyre, hanem tenni is próbál ellene: míg a Chrome 76-os verziójának idején (2019 nyarán) átlagosan 35 nap telt el a rést befoltozó biztonsági frissítés kiadásáig, ma ez már csak 18 nap. A vállalat ezt az időt is tovább kívánja csökkenteni a Chrome-verziók kiadásának felpörgetésével.