Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Figyelmeztetés érkezett bankkártyákról: Nem kap újat a lejárt helyett, ha ezt teszi


Abankkártyák 3-4 év használatot követően lejárnak, ezt megszoktuk már, ahogyan azt is, hogy a lejárt helyett a pénzintézetek automatikusan küldik az új plasztikot. Egy korábbi nyilatkozatod azonban megakadályozhatja őket ebben.

Grace Cary / Getty Images Hungary

Azok, akik rendszeresen használják online vásárlásra bankkártyájukat, valószínűleg fejből tudják annak lejárati idejét, mely a plasztiklap elején szerepel, hónap/év formátumban. Ennek értelmezése sem túl komplikált: ha például 06/24 szerepel a kártyádon, akkor 2024 június hónapjának utolsó napján éjfélig tudod azt használni a Bankmonitor cikke szerint.

Az új kártyák automatikusan érkeznek legkésőbb a lejárat hónapjában szinte mindenkinek, ez alól azok képeznek kivételt, akik arról nyilatkoztak korábban, hogy lejáró bankkártya esetében ne készüljön részükre automatikusan új.

Mindez bizonyos esetekben komoly kellemetlenségeket okozhat. Ha például egy külföldi út előtt felejtkezel el arról, hogy nem érkezik majd automatikusan az új kártya, bajba kerülhetsz, mert nem biztos, hogy idejében elkészül így a lejárt változat pótlása.

Amennyiben automatikusan várható a plasztiklap, de a lejárati hónap 20. napjáig még nem érkezett meg hozzád, érdemes a banknál érdeklődni arról, van-e valami oka a késedelemnek.

A lejárt kártyád eddig érvényes

Jó tudni még azt is, hogy a kártyaszám ugyan marad a régi, de a háromjegyű biztonsági kód cserélődik, ezért, ha elmentetted a kártyádat valamilyen digitális tárcába, akkor frissítened kell az adatokat, különben nem tudsz majd onnan fizetni. Amennyiben aktiváltad az új plasztiklapot, a régi kártyát már ne vidd magaddal, mert felesleges: az használhatatlanná válik. Hogy pontosan mi a módja a kártya aktiválásának, azt a borítékban mellette található kísérőlevélből tudhatod meg.

A kártyacsere egyébként lejárat esetén a legtöbb banknál ingyenes, ugyanis az éves díj magában foglalja ezt is.

A kártyacsere egyébként lejárat esetén a legtöbb banknál ingyenes, ugyanis az éves díj magában foglalja ezt is.

Kibocsátási díja ugyanakkor lehet a plasztiklapnak, ez egyes pénzintézeteknél akár évi 10 ezer forint fölötti költséget is jelenthet.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük