Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Figyelmeztet egy hazai nagybank: nem éri meg készpénzben spórolni


A jelenlegi piaci környezet egyértelműen azt mutatja, hogy a készpénzes megtakarítás tévút: az infláció emelkedése miatt, csak Magyarországon közel 1000 milliárd forint tűnhet el – derült ki a bank eljuttatott közleményéből.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit/Index)

Amint arra felhívták a figyelmet, az utóbbi hónapokban a befektetési piacok különösen kiszámíthatatlanná váltak. Az okok között szerepel a koronavírus-járvány még mindig érzékelhető negatív hatása, az Ukrajnában zajló fegyveres konfliktus, az ellátási problémákkal küzdő gazdaságok, a magas nyersanyag- és energiaárak, és az ezek összefüggésében, nemzetközi és magyar szinten is meredeken emelkedő infláció.

Ráadásul olyan történt, amire jó, ha 100 évente van példa: az idei év első felében a megtakarítások szempontjából kulcsfontosságú részvény- és kötvénypiacok egyszerre szerepeltek rosszul, méghozzá szinte példátlan mértékben. Mindezek kézenfekvő módon fókuszba helyezik azt is, hogyan lehet megvédeni a megtakarításokat, azaz miként lehet elérni, hogy megtartsák az értéküket.

Amikor százmilliárdokat nyel le az infláció

A folyamatosan emelkedő inflációs környezetben a készpénz, mint megtakarítási forma a leginkább kitett az értékvesztésnek. A magyar jegybank adatai alapján a háztartások pénzügyi vagyonán belül a készpénzállomány a 7000 milliárd forintot közelíti. Ha mindezt összevetjük az idei évre várható, átlagosan 14 százalék körüli inflációval, akkor ennek a hatalmas készpénzállománynak közel 1000 milliárd forinttal romolhat a vásárlóértéke.

A legfontosabb szabály, hogy nem szabad kapkodni és a rövid távú piaci mozgásokra hirtelen reagálni. Sokan a múltbeli hozamokra figyelnek, ám célravezetőbb a jövőbe nézni és hozampotenciálra vadászni. Ehhez pedig hosszú távon kell gondolkodni

– emelte ki Bánhalmi Gábor, a K&H alapok kezelőjének vezető stratégája.

A hosszú távú gondolkodás mellett a diverzifikációt sem szabad elfelejteni, akár kötvény-részvény oldalon, akár a devizabefektetések terén, mert ezzel nagymértékben csökkenthetők a kockázatok.

Lassan járj, tovább érsz

A K&H stratégája szerint a befektetési lehetőségek tekintetében ma már nem csak a különböző szektorok alapján célszerű válogatni és a válságállóbb ágazatokra koncentrálni. Sokkal inkább a megatrendeket érdemes figyelni, például a digitalizáció, az egészségügyi szolgáltatások és a felelős jövő befektetések is ide sorolhatók.

Az úgynevezett megatrendek előremutatók, a gazdasági hatásoknak ellenállók, így hosszú távon várhatóan jó hozampotenciállal kecsegtetnek. A portfólió diverzifikált összeállítása során nem érdemes figyelmen kívül hagyni őket

– tette hozzá a szakember.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük