Közzétette - Kategória - Külföldi hírek

Figyelmeztet az ukrán elnöki tanácsadó: Oroszország NATO-országokra fog támadni


Szerhij Lescsenko a Die Pressének adott interjújában beszélt erről. Oroszország NATO-tagállamokat is meg fog támadni – jelentette ki Szerhij Lescsenko ukrán elnöki tanácsadó a Die Presse című osztrák lapnak adott interjújában. A ma megjelenő interjúból hírügynökségek már előzetesen részleteket tettek közzé.

(Borítókép: Aleksey FILIPPOV / AFP)

“(Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) NATO-tagállamokat fog megtámadni. Egész egyszerűen, hogy rávilágítson a globális intézmények gyengeségére. Lengyelországnak és más környező országoknak résen kell lenniük, az Ukrajnában zajló események miatt” – mondta.

Lescsenko szerint Putyin nemcsak el akarja törölni Ukrajnát a térképről, de a világrendet is el akarja pusztítani. Az ukrán elnök tanácsadója egyben hangsúlyozta, hogy valódi biztonsági garanciákért cserébe Ukrajna hajlandó lenne vállalni a semlegességet.

“Készek vagyunk bejelenteni a semlegességet, de csak biztonsági garanciák mellett, de nem olyan biztosítékokkal, mint a budapesti memorandumban.

Hajlandóak vagyunk a Krím és a háború előtt megszállt területek különleges státuszáról tárgyalni.

Azonban nem vagyunk készek azon területek megszállását elfogadni, amelyeket Oroszország a háború folyamán elfoglalt” – tette hozzá.