Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Figyelmeztet a rendőrség: Büntetés és komoly baj is lehet belőle, ha erre nem figyelünk


A rendőrség felhívja a gépjárművezetők figyelmét az utakon lévő vadveszélyre.

TM/Nyugat.hu

Ősszel különösen nagy a vadon élő állatok, főleg a szarvasok elütésének veszélye. Ez abból adódik, hogy szeptembertől november közepéig tart a szarvasok násza, a szaknyelven barcogásnak nevezett üzekedési időszak. Ilyenkor szarvasokkal lakott területen kívül szinte bárhol találkozhatunk. A bikák bőgési időszakában az állatok jóval aktívabbak, alapvető óvatosság, veszélyérzet és körültekintés nélkül szaladhatnak ki az úttestre.

A veszélyt tovább fokozza, hogy a szarvasok többsége családi kötelékben vagy kisebb csapatokban mozog, így igen nagy a valószínűsége annak, hogy a vadállatok nem magányosan jelennek meg az utakon.

Az ilyen balesetekben a személyi sérülés veszélye mellett az autóban is jelentős anyagi kár keletkezhet. A rendőrség azt kéri, hogy a baj elkerülése érdekében figyelj az alábbiakra!

  • A vadveszély táblánál csökkentsd a sebességet!
  • Haladásod során fokozottan figyelj, hogy időben észleld a vadon élő állatokat!
  • Szerelj vadriasztót járművedre!

Amennyiben a baleset során a vad elhullik, jelezni kell a területileg illetékes vadásztársaság felé is. A helyszínre érkező rendőrök is minden esetben értesítik a vadásztársaságot, és az elhullott állat átadását biztosítják a vadásztársaság számára. Fontos tudni, hogy a vadak értéket képviselnek, és amennyiben valaki jogosulatlanul elviszi az elütött állatot, lopást követ el.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük