Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Figyelmeztet a Nébih: Veszélyes az egyik legnagyobb mézgyártó terméke, leveszik a boltok polcairól is


Elrendelte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a legnagyobb belföldi mézeladó, Klenáncz József két újabb akácmézének (az A3 és A5 tételazonosítóval megjelölt termékeknek) a forgalomból való kivonását és a fogyasztóktól való visszahívását. A CBA-üzletekben is érdekelt Klenáncz mézeivel most is ugyanaz a probléma, mint korábban: nem lehet megállapítani, hogy milyen alapanyagok felhasználásával készült, és azt sem, hogy ezen alapanyagok honnan származnak.

Vagyis ezek a mézek nem nyomon követhetőek, így egészséget veszélyeztető, nem biztonságos élelmiszernek minősülnek

– írják a Nébih oldalán.

Miután fél éven belül már hat különböző összetételű Klenáncz-féle akácmézet vontak ki a forgalomból, megkérdeztük a Nébihet arról, hogy a büntetések kiszabásán túl vannak-e más eszközei is a hatóságnak, hogy a visszatérően jogsértéseket elkövető Klenáncz ellen fellépjenek, adott esetben lehetséges-e valakit például eltiltani tevékenységétől, vagy meghatározott időre kitiltani termékeit a boltokból. A Nébih válaszában arról írt, a törvény lehetőséget ad arra, hogy a hatóság

  • legfeljebb egy évre, teljesen vagy részlegesen felfüggessze vagy korlátozza a tevékenységet,
  • a működést legfeljebb három évre megtiltsa,
  • az újbóli működést feltételhez kötheti a feltárt jogsértés súlyával arányosan, a jogsértésben rejlő kockázat mértékének és jellegének figyelembevételével. Ezt a szankciót hatóság jellemzően a szabályos működés visszaállításáig alkalmazza.

A konkrét üggyel kapcsolatban megjegyzik, hogy Klenáncz József nem kizárólag akácméz csomagolását végzi az üzemben, hanem vegyes virágmézet is előállított, ezzel a tevékenységgel kapcsolatosban pedig jogszabálysértést nem állapítottak meg.

„A vállalkozás nyilatkozata szerint akácméz-csomagolást 2021 novemberétől nem végez, amit a helyszínen történt ellenőrzések, valamint a kiskereskedelmi egységek ilyen irányú monitorozása is megerősített” – írja a Nébih. Vagyis a hatóság oldalán nemrég közzétett jogsértés Klenáncz egy korábbi termékét érinti.

A Nébih hozzáteszi, hogy a „kockázat mértéke és jellege” nem egyenlő az alapvetően azonos jellegű, csak más-más tételekben feltárt jogsértések számával. Az üzemben eddig végzett számos ellenőrzés alapján a Nébih végül arra jutott, hogy „az akácmézeken kívül a további termékcsoport(ok) gyártásának korlátozása nem lenne arányos az akácmézzel kapcsolatos elkövetett jogsértések szankciójaként.

Ezzel együtt mivel hatóságunk kockázatértékelési rendszere a számos jogsértés miatt az érintett vállalkozás tevékenységét – az előállított termék fajtájától függetlenül – fokozott kockázatúnak minősítette, a létesítmény ellenőrzése és termékeinek mintavételezése az eddigieknél gyakrabban fog megtörténni és az esetleges ismétlődő jogszabálysértés esetén a szankciók mértéke is jelentősen emelkedik

– írta a Nébih a 24.hu-nak.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a vállalkozó az eddigi jogsértéseket néhány millió forintos büntetéssel megúszta.

A folyamatos jogsértések ellenére az állami támogatásokból bőven jut a legnagyobb hazai mézeladónak. A Magyar Államkincstár nyilvántartása szerint a vállalkozó tavaly 25 millió forint közpénzt kapott különböző jogcímeken. A palyazat.gov.hu oldal szerint pedig 30 millió forint agrár-környezetgazdálkodási uniós támogatást is megítéltek neki.