Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Figyelmeztet a Nébih: ezekkel az ételekkel vigyázniuk kell a kismamáknak


A Nébih anyák napjára készülve kiadott egy tájékoztató dokumentumot, amelyben leírták, hogy milyen ételekkel kell vigyázniuk a várandós nőknek.

A 28 oldalas, Ételt csak okosan! program keretében összeállított tájékoztatóban először felsorolták azokat a baktériumokat, amelyek a várandósság alatt különösen nagy veszélyt jelenthetnek, és azt is, hogy ezek milyen forrásokból származhatnak (macskaalom, nem kellően megmosott zöldségek stb.). Ezután felsorolták azokat az ételeket, italokat, amelyeket teljesen el kell kerülni a várandósság alatt:

  • alkohol és alkoholt tartalmazó élelmiszerek (hangsúlyozandó: még kis mennyiségben is visszafordíthatatlan károkat okozhat a magzatnak);
  • magas higanytartalmú halak (az alacsony higanytartalmú halak – vadlazac, szardínia, hering, szardella, pisztráng, makréla – heti rendszerességgel fogyaszthatók, akárcsak az édesvíziek).

A Nébih külön kategóriába sorolta azokat az élelmiszereket, amelyekkel érdemes vigyázni, mértékkel fogyasztani:

  • koffeint tartalmazó élelmiszerek (a legtöbb ajánlás szerint ezek csak kétszáz milligramm bevitel felett lehetnek ártalmasak), különösen éhgyomorra;
  • nyers, pasztörizálatlan tej és abból készült termékek (lágy sajtok, fagylaltok, házi joghurtok);
  • mosatlan, fagyasztott zöldségek, gyümölcsök;
  • hidegkonyhai ételek (sonkatekercs, kaszinótojás, majonézes kukoricasaláta);
  • nyers vagy nem teljesen átsült húsok;
  • nyers tojást, nyers halat tartalmazó ételek;
  • azonnali fogyasztásra szánt élelmiszerek (foodboxok, csomagolt szendvicsek, főtt rizses ételek).

Ezzel kapcsolatban a kiadvány végén egyébként az új-zélandi élelmiszer-biztonsági szerv egy összeállítására hivatkoztak, amelyben leírták, hogy a fentiek közül mit és hogyan lehet fogyasztani.

Mindeközben azt is leírták, mit érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztani a várandósság alatt:

  • folsavat ( többek között a spenótban, a brokkoliban, a hüvelyesekben, a tojásban megtalálható);
  • Jódot (a legtöbb élélemiszerben előfordul, de kis mennyiségben, ezért fontos lehet kiegészíteni).

A Nébih által kiadott teljes, hivatkozásokkal ellátott tájékoztató anyag itt olvasható.