Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Figyelmeztet a NÉBIH: Értelmetlenség felhalmozni az árstopos árucikkeket


Felesleges hörcsög módjára begyűjteni a július elsejéig befagyasztott áron kapható élelmiszereket. Itt megtudhatja, meddig áll el az étolaj, a liszt, a cukor.

A kormány átmenetileg árstopot vezetett be az alapvető élelmiszerekre, és ezeknél – a meghosszabbított határidő szerint július 1-jéig – a fogyasztói ár nem lehet magasabb az október 15-én alkalmazottnál. Mindez arra ösztönözheti a vásárlókat, hogy többet vegyenek a rögzített árú élelmiszerekből. Igen ám, csakhogy a felhalmozás teljesen felesleges, hiszen a mérsékelt árú árucikkek nem állnak el örökké – írj a VEOL Veszprém megyei hírportál.

Az árszabályozás kiterjed a kristálycukorra, a búzafinomlisztre, a finomított napraforgó-étolajra, a házi sertéscombra, a csirkemellre, a csirke far-hátra, a csirkehátra, a csirkefarra, a csirkeszárnyvégre és az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 százalékos zsírtartalmú tehéntejre.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint fontos, hogy az élelmiszereknél kétféle lejárati időt kell megkülönböztetni.

  • fogyaszthatósági idővel rendelkező termékek gyorsan romlanak, a lejárat után egészségi ártalmat okozhatnak.
  • A hosszabb ideig eltartható, tartós élelmiszereknek minőségmegőrzési idejük van, így megfelelő elővigyázatossággal a lejárat után is fogyaszthatók.

A fixált árú termékek közül a húsfélék fogyaszthatósági, míg a többi minőségmegőrzési idővel rendelkezik. Utóbbiaknak, amennyiben bontatlan csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk azokat, és kibontáskor nem tapasztalunk számottevő elváltozást, a lejárat után adhatunk esélyt. Ilyenkor jut szerephez a szemrevételezés, a kóstolás, hiszen könnyen észrevehető a penészesedés, a kellemetlen szag.

A HATÓSÁG AJÁNLÁSA SZERINT A MINŐSÉGMEGŐRZÉSI IDŐ LEJÁRTÁT KÖVETŐEN A NAPRAFORGÓ-ÉTOLAJ MÉG KÉT HÓNAPIG, A CUKOR, A BÚZALISZT ÉS AZ UHT-TEJ MÉG KILENC HÓNAPIG FELHASZNÁLHATÓ.

 Az árstopos húsáruknál azonban a lejárat utáni fogyasztás nem javasolt.

Hazaszállításkor a hűtött, fagyasztott termékekre különösen oda kell figyelni: a többi élelmiszertől elkülönítve, külön csomagolva vagy külön táskában érdemes vinni a húst. Otthon rögtön jól működő, tisztán tartott hűtőszekrénybe kell tenni, és amennyiben tele van a hűtő, nagyobb fokozatra kell állítani a készüléket, hogy a hőmérséklet minden pontján azonos legyen.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)