Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Figyelmeztet a Nébih: Akcióban a csalók, ne Facebookról rendeljen tűzifát!


A tűzifa iránti rendkívül nagy kereslet miatt a csalók is aktívabbá váltak.

A fokozott hatósági ellenőrzéseknek köszönhetően a hivatalos hirdetőfelületeken jelentősen szűkült a mozgásterük, ezért egyre többen próbálnak szerencsét a Facebook Market Place-n. A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy a közösségi médiában sok esetben fiktív profillal, a hirdető azonosítására alkalmas adatok nélkül, olykor irreálisan alacsony áron kínálják eladásra a tűzifát. A közzétett hirdetések csaknem 90%-a valamilyen szempontból aggályos. Kockázatossága miatt a „facebookos” tűzifavásárlás alapvetően nem, de legalábbis kellő körültekintéssel ajánlott!

A legnagyobb hazai hirdetési portálok üzemeltetői mára megértették és támogatják a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azon törekvését, hogy minél hatékonyabban szűrjék ki a jogszerűtlen hirdetéseket. Noha a hirdetési portálok megkövetelik a hirdető egyértelmű azonosítását, a közösségi felületeken sajnos még mindig szabályozatlan a hirdetés rendje, s ebből adódóan az ott közzétett hirdetések ellenőrzése, tisztítása is bonyolultabb feladat. Mindezzel sajnos a csalók is tisztában vannak.

A visszaélések kiszűrése érdekében a Nébih EUTR ellenőrei fokozottan vizsgálják a Facebookon megjelentő tűzifahirdetéseket. Elszomorító tapasztalat, hogy az eddig ellenőrzött mintegy hatezer hirdetés csaknem 90%-a jogsértőnek bizonyul, mivel nem tartalmazza a hirdető azonosítását biztosító EUTR technikai azonosítószámot, illetve bármilyen más azonosításra alkalmas adatot. Sok esetben az is gyanítható, hogy a hirdető nem valós személy vagy vállalkozás, hanem fiktív profillal hirdet, ami szintén erős jele a visszaélés veszélyének.

Tény, hogy a tűzifa iránti kereslet növekedése miatt annak ára is felszökött, ennek tudatában viszont különösen gyanút keltő, ha valaki irreálisan alacsony áron kínálja eladásra a tüzelőt. A hatóság azt javasolja, hogy bármilyen csalogatóan olcsó a fa, az ilyen hirdetőt inkább eleve kerüljék el! Ha pedig valaki mégis úgy dönt, hogy a Facebookról szerzi be a kályhába valót, ügyeljen arra, hogy kizárólag legálisan működő kereskedőtől vásároljon, akinek a Facebook-hirdetése is tartalmazza az EUTR számot, valamint a legtöbb esetben a saját honlap elérhetőségét is.

Tűzifavásárláskor mindig tartsd szem előtt az alábbi szabályokat!

1.    Vásárolj ismert kereskedőtől, erdőgazdálkodótól, aki a Nébih-nél regisztrálta tevékenységét, így EUTR technikai azonosító számmal vagy erdőgazdálkodói kóddal rendelkezik.
2.    A telephellyel, nyitvatartási idővel működő kereskedők megbízhatóbbak a csak tűzifa közvetítéssel foglalkozókkal szemben.
3.    Ha hirdetés alapján vásárolsz, ellenőrizd, szerepel-e benne az EUTR azonosító. E nélkül érdemes más eladót keresni.
4.    Ha van EUTR azonosító, ellenőrizd a számot a Nébih honlapján!
5.    Ellenőrizd a telefonszámot a Nébih feketelistáján!
6.    Soha ne utalj előre pénzt, főleg ismeretlen hirdetőknek!
7.    Előre, lehetőség szerint csak telephelyen, a kereskedő, erdőgazdálkodó pénztárában fizessen. Ismeretlen szállítónál csak díjbekérő alapján, az EUTR számhoz tartozó névre utalj.
8.    Tűzifát csak szállítójeggyel vedd át!
9.    Lerakodás előtt alaposan nézd meg a kiszállított fát!
10.    Légy nagyon óvatos, ha a hirdető regisztrált székhelyétől távol vagy az ország egész területére vállal szállítást. A magas fajlagos szállítási költség mellett sem neked, sem a kereskedőnek nem éri meg kisebb mennyiséget messze vinni!
11.    Ha teheti, inkább köbméterben mérve, térfogatra vedd a tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, a fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett mennyiséget!
12.    Ha tömegre vásárolsz tűzifát, figyelj oda, hogy csak hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy, vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizess.
13.    Ha frissen kitermelt faanyagot vásárolsz igyekezz minél hamarabb felhasítani és fedett, szellős helyen tárolni. Ősszel és télen a faanyag már lassan szárad szabadtérben. Nem ideális, de megoldás lehet, ha a tüzelés előtt a felhasított faanyagot néhány hétig fűtött, rendszeresen szellőztetett helyen (pl. kazánházban) előszárítjuk.
14.    Ha száraz fával fűtesz, akár 30%-ot is spórolhat!
15.    Ha úgy érzed, vagy azt tapasztalod, hogy megtévesztés áldozata lettél, és az eladó nem hajlandó az egyeztetésre, őrizd meg az eladótól kapott bizonylatokat, jegyezz fel minden adatot a vásárlással, megrendeléssel kapcsolatban – elsősorban forgalmi rendszám, telefonszám, nevek, címek – és írd meg panaszát a Nébih-nek!

Erdő, erdő és erdő

2624 éves amerikai mocsárciprust találtak az észak-karolinai mocsárvidéken. Van egy trükk, amely kapcsán megírtuk, hogy bizonyos tűzifás csalásnak miként ne dőlj be! Arról is részletesen beszámoltunk, hogy mik azok a fenntartható erdőgazdálkodásból származó faanyagok. A fásítás fontos része egyébként az erdőgazdálkodásnak, amelyről most több videót is megnézhettek. Arról is írtunk, hogy új erdőrezervátumot hoztak létre a Pilisi Parkerdőben. Azt is megírtuk, hogy a nagyvilágban a közvélekedés szerint igen nagy probléma az erdőirtás. Márciusban volt az Erdők Nemzetközi Napja, amelyről mi is megemlékeztünk egy videóval.

(Nébih)

Fotó: Getty Images


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük