Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Felvetődött az 50 ezres bankjegy bevezetése Magyarországon – Ezt tervezi a Magyar Nemzeti Bank


Annak használata ugyanis a legtöbb fizetési helyzetben azonnali címletváltási problémát vonna maga után.

Készítő: Andrzej Rostek
|
Forrás: Shutterstock

„Semmilyen zavar, vagy olyan körülmény nem azonosítható a készpénzciklusban, amely indokolttá tennék a jelenlegi címletstruktúrába történő beavatkozást” – ezt válaszolta Matolcsy György jegybankelnök Novák Előd arra vonatkozó írásbeli kérdésére, hogy „mikor hajlandók az elinflált ötforintosokat ki-, az ötvenezreseket pedig bevezetni”.

A Mi Hazánk alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az 5 forintos érme már a saját anyagköltségét sem éri meg, sőt, „színesfémhulladékként kilóra többet ér, mint fizetőeszközként”. Hozzátette, az 50 ezer forintos bankjegyek bevezetése is szükséges az elmúlt évek inflációja miatt, hiszen a 20 ezresek 2001-es forgalomba bocsátásakor a legnagyobb bankjegy annyit ért, mint ma körülbelül 55 ezer forint.

A jegybankelnök válaszában többek között kiemelte,

  • az infláció bár hatással van az egyes címletek vásárlóértékére, de a lakossági fizetési szokásokra elenyésző befolyással bírt az elmúlt közel két évben.
  • a forgalomban lévő fizetőeszközök címletstruktúrájának meghatározása, vagy megváltoztatása nem ítélhető meg a fémárak aktuális értékét vizsgáló szűk, pillanatnyi szempontok alapján.
  • a NAV online pénztárgép adatbázisában regisztrált adatok szerint tavaly összesen 2,23 milliárd darab készpénzes fizetési tranzakciót bonyolítottak le hazánkban, ezek átlagértéke mindössze 3597 forintot tett ki. A készpénzhasználat jellemzően a kisebb értékű vásárlások esetén gyakori. Vagyis szerinte jelentős nehézséget okozna az átlagos értékű készpénzes vásárlások 50 ezer forintosokkal történő fizetése.
  • az 50 000 forintos bankjegyek esetleges használata a legtöbb fizetési helyzetben azonnali címletváltási problémát vonna maga után.

Matolcsy György leszögezte, a Magyar Nemzeti Bank folyamatosan nyomon követi az egyes fizetőeszközök forgalomban való szerepét és a lakosság fizetési szokásait, s amennyiben az szükségessé válik, meg fogja hozni a készpénzciklus szerkezetét érintő szakmai döntéseket.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük