Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Felmérték a magyarok spórolási szokásait: a lakosság fele csak alkalmanként tud pénzt félretenni


Az MBH Bank pénteken ismertette reprezentatív kutatásának eredményeit, mely szerint a megtakarítással rendelkező magyar lakosság 48 százaléka csupán alkalmanként tud pénzt félretenni, a rendszeresen megtakarítók pedig általában havonta, mintegy 80 ezer forinttal tudják növelni megtakarításukat.A magyar lakosság körében végzett kutatásban arra keresték a választ, hogy milyen formában tartják a megtakarításaikat, félretett pénzüket az emberek, és mi az, ami fontos számukra egy-egy pénzügyi befektetés, megtakarítási termék esetén.

A közlemény szerint az egyes jövedelmi csoportok között nincsenek jelentős különbségek a rendszeres megtakarítások összege szempontjából: a legtöbben 100 ezer forintot, vagy annál kevesebb összeget tesznek félre rendszeresen; míg a legnagyobb összegű átlagos megtakarítással a 35-44 éves korcsoportba tartozó válaszadók rendelkeznek, ezt követi a 25-34 éves korosztály.

A kutatásból az is kiderült, hogy a megtakarítók 37 százaléka a fizetés megérkezését követően azonnal félreteszi az elkülöníteni szándékozott összeget, a havonta megtakarítóknak pedig 65 százaléka tesz így. A válaszadók 33 százaléka akkor fekteti be a megtakarított összeget, amikor a havi jövedelemből összegyűlik akkora összeg, amit már érdemesnek tart a befektetésre.

A 800 ezer forint alatti havi jövedelemmel rendelkezők jelentős része, 42 százaléka még mindig lekötés nélkül, folyószámlán tartja a megtakarítását, ugyanakkor a készpénz (33 százalék) sem vesztett népszerűségéből, és az állampapír (24 százalék) is tartja dobogós helyét.

Mindemellett erősödik a lakosság érdeklődése a kriptovaluták, és az NFT-k (non-fungible token) iránt, a válaszadók 10 százaléka jelölte meg ezeket jelenlegi megtakarítási eszközeként. Az állampapír határozottan népszerű a 800 ezer forint felett keresők körében, mind a meglévő, mind pedig a vágyott megtakarítások között ez az eszköz szerepel az első helyen.

Arra a kérdésre, hogy hol rendelkeznek megtakarítással, a válaszadók szinte fele-fele arányban jelölték meg a kereskedelmi bankokat (54 százalék) és a Magyar Államkincstárt (56 százalék), 16 százalék pedig alapkezelőnél tartja a pénzét. A megtakarítással rendelkezők számára a legfontosabb szempont a befektetések megválasztásánál a biztonság, valamint a magas hozam.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük