Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Felmérték a legszegényebb magyar településeket: ki nem találná, hol élnek a legszerényebben a magyarok


Képünk illusztráció

Felcsúton a legalacsonyabb az egy főre jutó nettó belföldi jövedelem – erre jutott a Pénzcentrum az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer statisztikái alapján.

A portál annak járt utána, hogy a jövedelem alapján mekkora különbségek vannak Magyarországon, ezért megvizsgálták az állami információs rendszer település szintű statisztikáit. Ezek alapján arra jutottak, hogy

a legszegényebb településeken hozzávetőlegesen 15-ször kisebb az egy lakosra jutó nettó belföldi jövedelem, mint a leggazdagabb településeken.

Az adatok alapján összeállították az ország legszegényebb településének 10-es listáját is – nem kis csavarral a végén. A harmadik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cseténye lett, ahol 2021-ben évi 204 893 forint volt az egy lakosra jutó nettó belföldi jövedelem. A második legszegényebbnek a szintén borsodi Tornanádaska lett, 187 773 forinttal.

A legszegényebb település pedig nem más, mint Felcsút, ahol mindössze 173 055 forintnyi éves nettó belföldi jövedelem jutott egy lakosra.

A Pénzcentrum azonban azt is megjegyzi, hogy 2020-ra vonatkozóan még 1 043 825,4 forintot mutatott az adatbázis. Sőt, a korábbi években negatív jövedelmi értékek is szerepelnek benne. Az esetleges hibával kapcsolatban megkeresték a rendszer üzemeltetőjét is, a cikk megjelenéséig azonban nem kaptak erre magyarázatot.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük