Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Felmérés: Ezermilliárdokat hagynak parlagon, csak áll a pénz a magyarok számláin


Egy év alatt 20 százalékkal nőtt a lakosság bankbetétekben, folyószámlán tartott pénze. Ezek nagy része alig kamatozik valamit, a lekötött betétek is vesztenek az értékükből az infláció mellett – így pedig ezermilliárdokat vesztenek a magyarok, derül ki a Bank360.hu sajtóközleményéből.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Közel 9726 milliárd forintra rúg a lakosság bankban tartott pénze, ezzel 20 százalékkal növekedett a forintbetétek összege. A magas infláció és az átlagkereset-emelkedésnél is jóval nagyobb mértékben nőtt a betétekben tartott pénz.

Ennek döntő része, 9340 milliárd forint látra szóló betéten és folyószámlán található, az összes bankbetét 4 százalékát sem érték el a lekötött betétek.

Ez nem túl meglepő a Bank360 szerint, ugyanis a lekötött betétek alig kamatoznak: a bankszámlán parkoltatott lakossági pénzre lekötés nélkül 0,04 százalékos éves átlagos kamat járt novemberben, míg az éven belül lekötött betétre 0,92 százalék.

A lakosság tehát elképesztő, és egyre jobban növekvő összeget tart úgy a bankban, hogy az csak látványosan veszít az értékéből. Ennek a szokásnak a sokáig alacsony infláció idején nem volt ilyen hatása,

most azonban érdemes lenne szétnézni az inflációtól védő befektetések között azoknak, akik nem akarják, hogy a szemük láttára értéktelenedjen el a pénzük a bankban – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

Az oldal szakértői a prémium állampapírokat ajánlják, amik pont az inflációs veszteségeket kárpótolják, sőt: e feletti prémiumot juttatnak a megtakarítóknak. A forint állampapír mellett előtérbe kerülhet az eddig mellőzött prémium euró állampapír is, ami még az árfolyamváltozásból származó nyereséget is magában takarja, ha gyengül a forint.

A magas hozam ellen csupán az szólhat ellenérvként, hogy az inflációkövető állampapírok hosszú távú megtakarítási eszközök, amiket nem arra terveztek, hogy a megtakarító idő előtt hozzányúljon a pénzhez.

Az állampapírokat az Államkincstár visszavásárlási árfolyama mellett idő előtt is pénzé lehet tenni, azonban jellemzően csak alacsonyabb érték mellett.