Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Felmérés: a pénzügyek miatt veszekednek a legtöbbet a magyar párok


Sokaknál azon megy a vita, mennyit költhetnek és engedhetnek meg maguknak, míg másoknál egyéb dolgok miatt van feszültség.

Több dologra is fény derült az MBH Bank friss, reprezentatív felmérése alapján, mely a párkapcsolatban élő magyarok pénzügyi szokásait vizsgálta. Elsőként az, hogy a megkérdezett párok 69%-a együtt kezeli a jövedelmüket, 41%-uk pedig közösen vezetett bankszámlával is rendelkezik. Emellett a párok fele előre megtervezi a családi költségvetést, illetve a nők és a férfiak is azt szeretnék, ha partnerük tudatosabb lenne a pénzügyek megtervezésében, többet spórolna, s megfontoltabban döntene a kiadásokról. A tavalyi évhez képest több mint 10%-kal növekedett azoknak a pároknak az aránya, akik közösen kezelik jövedelmüket. Míg 2023-ban a párok 57%-a vallotta, hogy mindkét fél hozzáfér a közös bevételekhez, az idei évben már 69%-uk jelölte meg ezt a választ – derül ki az adatokból. Továbbá a közösen kezelt számlával rendelkező párok közel felének nincs külön számlája, azonban 29%-uk úgy nyilatkozott, hogy mind a két félnek van külön bankszámlája is – írja az Economx.

A kutatás szerint az életkor előrehaladtával egyre többen döntenek olyan számla nyitása mellett, amelyhez a pár mindkét tagja hozzáfér, az 54-65 éves korosztályba tartozók körében 50%-os a megosztott számla előfordulási gyakorisága (Érdemes megjegyezni, tavaly is hasonló eredmények születtek ennek kapcsán). Mindemellett a párok 30%-a külön intézi pénzügyeit, többnyire változó arányban finanszírozzák a szükséges kiadásokat, csak néhány tétel esetében figyelhető meg nagyobb arányú eltérés a partnerek között.

A külön kasszán élő válaszadók esetében a férfiak nagyobb arányban finanszírozzák a ház körüli javításokat, a hitelek törlesztését és az autóval kapcsolatos költségeket, míg jellemzően a nőkre hárulnak a gyermekek ellátásával, illetve a napi bevásárlással kapcsolatos kiadások. A rezsit a megkérdezettek 51%-a partnerével közösen fizeti, míg azon párok esetében, akik nem együtt fizetik, inkább a férfi keresetéből rendezik ezt a tételt. A megtakarításokat illetően az a párok 53%-ánál a két fél jövedelméből adódik össze, s a témát érintő kérdésekben vagy a férfiak döntenek, vagy pedig együtt hozzák meg a döntést.

A hitelfelvétellel kapcsolatos kérdésekben például a párok háromnegyede közösen dönt. A kutatás egyúttal arra a megállításra jutott, miszerint a párok továbbra is döntően őszinték a pénzügyeikkel kapcsolatban: titkos tartozásuk csupán 8%-uknak volt, míg titkos félretett pénzzel 21%-uk rendelkezik. A pénzügyekkel kapcsolatos nézeteltérések a párok több mint felénél amiatt adódik, hogy mennyit költhetnek és engedhetnek meg maguknak. 41% pedig azon különbözik össze, hogy a vásárlás során az ár vagy a minőség alapján döntsenek, valamint a megtakarítás mértéke okoz még gyakran feszültséget. De korábban azt is megírtuk, hogy egyre több a szerelmi csalás, ezért nem árt óvatosnak lenni.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük