Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Felmérés: a magyarok kétharmada támogatja az eurót


A legtöbben most az emelkedő árak és az infláció miatt aggódnak egy friss felmérés szerint.

Címlapkép: Getty Images

Az európaiak többsége szerint az európai gazdaság helyzete rossz, és legtöbbjük aggódik az energiaellátás helyzetével kapcsolatban – derült ki az Európai Bizottság által kedden közzétett Eurobarométer-felmérésből. A felmérés szerint az európai gazdaság helyzetének kedvező megítélése 2022 eleje óta 5 százalékponttal csökkent, jelenleg 40 százalékos.

Februárban az Eurobarométer az Európai Unió 27 országában kérdezte meg arról a lakosságot, hogy mi a két legfontosabb, a hazájukat érintő probléma.

Akkor a magyarok 49 százalékban választották az inflációt és az egyre magasabb árakat, júliusra azonban ez az arány már 59 százalékra emelkedett.

A kutatás legutóbbi, februárban közzétett adataihoz képest 22 százalékkal 53 százalékra emelkedett azon válaszadók száma, akik úgy vélik, az európai gazdaság helyzete várhatóan tovább romlik, Magyarország esetében ez az arány 43 százalék.

24.hu által szemlézett kutatásokból kiderül, hogy a koronavírus hatása miatt februárban mind nálunk, mind a tagországok átlagában az egészségügy került a második helyre, júliusra viszont Magyarországon a gazdasági helyzet, az EU-ban pedig az energiaellátás vette át a helyét.

A forint nyár elejei romlása és az áremelkedések miatt az euró népszerűsége is változott.

Míg februárban a magyar lakosság 61 százaléka támogatta, hogy egyetlen egységes fizetőeszköz legyen az Európai Unióban, júliusban már 67 százalék.Az ukrajnai háború hatásairól kérdezve a válaszadók 57 százaléka elégedett volt az Európai Unió válaszlépéseivel, 55 százalékuk pedig a saját országuk kormányáéval is.

A magyar válaszadók esetében viszont 61 százalékos volt az elégedettség az Európai Unió válaszlépéseivel és 69 százalékos a magyar kormány válaszaival.

Az uniós tagállamoknál jelentős mértékben az infláció és a jelentős gazdasági krízis miatti félelem végzett az első helyen, addig a magyaroknál az infláció került az első helyre, a második helyen pedig az energia- vagy az áruellátással kapcsolatos problémák, illetve amiatt aggódnak sokan, hogy a háború átterjedhet Magyarországra is.

A kutatásból az is kiderült, hogy a magyarok kevésbé félnek egy esetleges atomháborútól, mint más tagországok polgárai.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.