Közzétette - Kategória - Advent Vásárosnaményban, Beregi Krónikák, Regionális hírek, Rendezvények, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Fellobbant a második gyertyaláng Vásárosnamény adventi koszorúján


Fellobbant a második gyertyaláng Vásárosnamény adventi koszorúján (7)

Vásárosnamény – Ma van advent második vasárnapja, ez a vízkereszt utáni első vasárnapig tartó karácsonyi ünnepkör és az egyházi év kezdete, melyet immár hagyományosan Vásárosnaményban is megünnepelnek, az ,,Advent Vásárosnaményban,, programsorozat keretein belül. Advent időszaka a várakozás jegyében telik. Várjuk a fény megszületését, a világosság növekedését. Jézus születésére való várakozás, a felkészülés, a reménykedés időszaka. Azadvent szó jelentése eljövetel. A latin adventus Domini („az Úr eljövetele”) kifejezésből származik az elnevezés. A karácsonyi ünnepek mindig advent első napjával kezdődnek. Az András napjához (november 30) legközelebb eső vasárnap és a december 25-e közötti négy hetes “szent idő” a karácsonyra való lelki felkészülés ideje. Minden adventi gyertya egy fogalmat szimbolizál: a hitet, a reményt, a szeretetet és az örömöt. Ezeket a fogalmakat párba állították egy-egy személlyel vagy vallási közösséggel, s így vonult be az ünnepnaptárba. Ahol az adventi készületek egyik legfontosabb eleme az adventi vasárnap estéken tartott gyertyagyújtás, amely immár meghatározó eseménnyé vált a Bereg szívében, Vásárosnaményban is. Az alkalomhoz illően ma került meggyújtásra a második gyertya a város adventi koszorúján. A második lila gyertyát Filep Sándor a város polgármestere, a helyi római katolikus egyház képviseletében, Marosi József gyújtotta meg. A ceremóniát követően Gergelyiugornyán. a Templom utcai református templomban 18.00 órai kezdettel Kegye János pánsíp művész karácsonyi koncertje vette kezdetét.

[slideshow_deploy id=’92891′]

 

Az ,,Advent Vásárosnaményban,, programsorozat eddigi történései:

Elkészült Vásárosnamény karácsonyfája

Adventi fényárban Vásárosnamény karácsonyfája (10)Az örökzöld növények tisztelete már az ókori népek hitvilágában is központi helyet foglalt el, nem történik ez máshogy Vásárosnaményban sem, ahol évről-évre hagyományosan felállítják a város fenyőfáját.

Adventi fényárban a Bereg és Vásárosnamény utcái (8)

[slideshow_deploy id=’92197′]

Karácsonyi hangulathoz ,,öltözött,, Vásárosnamény városa

Karácsonyi hangulatba öltözik Vásárosnamény városa (32)

A téli ünnepek közeledtével a Bereg szívében, Vásárosnaményban idén is ünnepi díszkivilágítás felszerelésére került sor. A város több pontján helyzetek el különböző, karácsonyi hangulatot idéző füzéreket a Szabadság téren és a Rákóczi úton is.

Adventi fényárban a Bereg és Vásárosnamény utcái (25)

[slideshow_deploy id=’92225′]


Karácsonyi díszkivilágítást kapott a városháza is

Karácsonyi díszkivilágítást kap a városháza is Vásárosnaményban (16)

Vásárosnamény – Idén is adventi és karácsonyi hangulatot idéző világítást kapott a városháza, Vásárosnaményban. A fenséges látványt nyújtó fények, méltóan tükrözik a Bereg és annak igazgatási központjának ünnepi mivoltját.

Adventi fényárban a Bereg és Vásárosnamény utcái (6)

[slideshow_deploy id=’92206′]

Vásárosnamény adventi koszorújának előkészületei

Elkészült Vásárosnamény adventi koszorúja (4)

Vásárosnamény Város Polgármesteri Hivatala előtti téren felállított adventi koszorú ezúttal is az Önkormányzat dolgozóinak illetve a Flamingó virágüzlet munkatársainak hathatós közreműködésével jöhetett létre. A koszorú alapanyagául szolgáló fenyő ismét lakossági felajánlásból került kialakításra, melyet László Árpád vitkai lakos adományozott az Önkormányzat részére.

Vásárosnamény adventi koszorú (28)

A koszorú küllemének kialakításában pedig oroszlánrészt vállalt Nagy Katalin, Nagy Gábor, Nagy Attila és Heteiné Balázsi  Margit. Az órákon át, kemény munkával elkészült remekmű, méltán a Bereg és a helyi lakosok büszkesége, hiszen ezúttal is csodálatos alkotás díszíti a Városháza előtti teret.

Adventi fényárban a Bereg és Vásárosnamény utcái (24)

[slideshow_deploy id=’92150′]

Első gyertyagyújtás

Fellobbant az első gyertyaláng Vásárosnamény adventi koszorúján (9)

Az első lila gyertyát Filep Sándor a város polgármesterével közösen, a helyi Baptista Gyülekezet képviseletében, Szolláth Imre Rudolf gyújtott meg.

Adventi csoda éjjel a Beregben (3)
[slideshow_deploy id=’92274′]


Nemzetközi adventi Kórustalálkozó

Adventi nemzetközi kórustalálkozó Vásárosnaményban (1)

Vásárosnamény – A vásárosnaményi Adventi Kórustalálkozó városunk legnépszerűbb, és legnagyobb részvétellel bíró karácsony előtti kórusművészeti rendezvénye. Advent első vasárnapján, a gyertyagyújtást követően találkoztak ismét a határon innen és túlról is érkező kórusok és művészeti csoportok. Céljuk, hogy zenéjükkel, énekeikkel együtt hangolódjanak az ünnepre. A koncert folyamán szebbnél szebb előadásokkal  találkozhatott a lelkes hallgatóság a Lónyay Menyhért Baptista Szakközép- és Szakiskola aulájában megrendezett eseményen. Együtt készülve az ünnepre, Krisztus születésére és eljövetelére figyelve, Építve az összetartozást, együtt keresve Isten dicsőségét. A 18.00 órakor kezdődő eseményen, Vásárosnamény kórusainak koncertje mellett a nagykaposi, beregszászi, nagykárolyi és mátészalkai kórusok adtak feledhetetlen produktumot a megjelentek számára.Adventi nemzetközi kórustalálkozó Vásárosnaményban (159)
[slideshow_deploy id=’92314′]

Mikulás napi műsor a beregi óvodásoknak

Karácsony szellemiségével ismerkedhettek meg a beregi óvodások (8)

Ki ne ismerné Mikkamakka történetét, benne Dömdödömöt vagy a kiöregedett cirkuszi oroszlán, Bruckner Szigfid nevét? Lázár Ervin nagy sikerű könyvét ezúttal a Mandala dalszínház  zenés előadásában láthatták az óvodások, az ,,Advent Vásárosnaményban,, programsorozat  keretein belül, Mikulás napjára való ráhangolódásként. A vásárosnaményi Művelődési Ház nagytermében megrendezett előadáson a helyi óvodások mellett, Gergelyiugornyáról és Jándról is érkeztek gyerekek.

[slideshow_deploy id=’92803′]

Mikulás napi műsor beregi iskolásoknak

Mikulás napi műsor iskolás gyerekeknek Vásárosnaményban (10)

Az ,,Advent Vásárosnaményban,, programsorozat  keretein belül, Mikulás napjára való ráhangolódásként minden évben kedveskednek a helyi, a vitkai és a gergelyiugornyai iskolások számára egy egy darabbal. Ezúttal Lázár Ervin nagy sikerű könyvét a Mandala dalszínház  zenés előadásában láthatták az általános iskola alsós tagozatos diákjai, A vásárosnaményi Művelődési Ház nagytermében megrendezett előadáson telt ház fogadta dalszínház tagjait. A rendezvény jó hangulatát a gyerekek hangos kacaja mellett a színészes karácsony szellemiségével átitatott előadása tette tökéletessé.

[slideshow_deploy id=’92811′]

Igaz klasszikus karácsony Kegye János Adventi koncert Gergelyiugornya (6)

Kegye János adventi koncert Gergelyiugornyán

Vásárosnamény, Gergelyiugornya – Kegye János pánsíp művész neve nem csak Európa, hanem világszerte Ismert. A második lila gyertya meggyújtását követően, melyet Filep Sándor a város polgármesterével közösen, a helyi római katolikus egyház hajtott végre. A ceremóniát követően Gergelyiugornyán, a Templom utcai református templomban 18.00 órai kezdettel vette kezdetét. Koncertprogramjában  szerepet kapnak gyönyörű klasszikus dallamok,- Handel, Mozart, Dvorák, Bach, Haydn, Vivaldi, Brahms, Massenet…- a “Time to  Say goodbye”.

[slideshow_deploy id=’92911′]

 

 

December 9. Szerda

14:30 ,,Édes délután a Lónyaysokkal,,

Lónyay Étekház

December 13. Vasárnap

18:00 Vásáry André koncert

Művelődési Központ színházterme

December 14. Hétfő

Egész napos adventi kézműves foglalkozás a gyerekkel

Művelődési Központ kiállítóterme

December 18. Péntek

17:00 Karácsonyi versklub

Művelődési Központ kisterem

December 20. Vasárnap

18:00 Molnár trió koncertje

Művelődési Központ színházterem

Január 3. Vasárnap

17:00 Ungvári Művészeti Iskola Balallajka Zenekara és Cantus Kamarakórus Újévi koncertje

Művelődési Központ

Kisérő rendezvények:

Adventi buszjárat minden vasárnap

Vitka-Gergelyiugornya és a belső városrész között

– Ajándékkuckó a Városháza főterén

-Egész napos Mikulás nap a Szilva Fürdőben december 12.-én

December 7-től Vásárosnamény Települési Értéktár kiállítás a Művelődési Központban

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük