Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Fellélegezhetnek az autósok: csaknem egy hónap után először csökken az üzemanyag ára hazánkban


Hosszú idő óta először csökken az üzemanyag ára csütörtöktől. A csökkenést a vg.hu szerint két tényező is magyarázza: egyfelől a kormány hétfői bejelentése, miszerint ha tovább nő az üzemanyag ára itthon, akkor kénytelenek beavatkozni, másfelől a piaci folyamatok is kedvezően alakulnak az árcsökkenéshez az utóbbi időszakban.

Fotó: Depositphotos

Csaknem egy hónap után először csökken Magyarországon az üzemanyag ára. Csütörtöktől a gázolaj nagykereskedelmi ára literenként bruttó 4 forinttal csökken – számolt be a holtankoljak.hu.

Az oldal szerint a benzin beszerzési ára viszont most nem változik. Így az aktuális árakat figyelembe véve július 11-től várhatóan az alábbi átlagárakon tankolhatunk:

  • 95-ös benzin: 616 forint/liter
  • Gázolaj: 623 forint/liter

A csökkenést hétfőn egy stagnálás előzte meg: akkor a 95-ös benzin literenkénti átlagára 618 forint volt, míg a gázolajé 630 forintba került. Ezzel egy hosszú negatív sorozat szakadt meg, ugyanis előtte egymás után tízszer emelkedett az üzemanyag ára Magyarországon. Január óta nagykereskedelmi szinten a literenkénti benzinár 86, a dízelár 65 forinttal nőtt.

Ezzel magyarázható a csökkenés

vg.hu szerint a mostani csökkenést nagyban befolyásolta a kormány hétfői bejelentése: ha az energetikai vállalatok nem tartják be azt a megállapodást, amely szerint a magyar családok nem fizethetnek többet a környező országok átlagáránál, akkor kénytelenek lesznek beavatkozni a piacon.

Emellett a nemzetközi folyamatok is kedvezően alakulnak az üzemanyagár-csökkenés szempontjából. Mint írták, a Brent típusú olaj hordónkénti ára június 5-től 88 dolláros szintről eset mostanra 85 dollár alá, és a forint is tartja magát a dollárral szemben, sőt némi erősödést mutat.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük