Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Fellélegezhetnek a családok: lépett a kormány, ennyiben maximálják ezt a büntetőkamatot


Módosulnak az új lakások építéséhez és vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról és a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló rendeletek a Magyar Közlönyben megjelent, október elsejétől hatályos rendelet miatt. A kormány döntése értelmében a már megkötött otthonteremtési támogatásoknál a késedelmi kamat nem haladhatja meg az 5 százalékot a csok szabályait nem teljesítőknél.

Fotó: Thanasis Zovoilis / Getty Images Hungary

Így módosul a büntetőkamat a csok esetében

Eddig ha nem sikerült teljesíteni a csokért vállalt gyermekszámot, akkor az alapkamattal vagy legrosszabb esetben annak ötszörösével megegyező büntetőkamattal kellett visszafizetni a lakás vásárlására, építésére vagy bővítésére kapott támogatást. Ez a csok indulásakor nem jelentett túlzott fenyegetést, hiszen az alapkamat egy százalék alatt volt. Mostanra azonban a jegybanki alapkamat 13 százalékra ugrott, így a büntetés jobb eseteben is az aktuális személyi kölcsönök kamatán ketyegne az adósoknak. Rosszabb esetben viszont már ennek ötszörösén, azaz 68 százalékon, ami már bőven az uzsorakamatszint felett van, írja a Bank360.hu, akik szerint azért született meg az új rendelet, mert a kormány felismerte ezt a problémát.

Az új szabályok szerint azokban az esetekben, ahol a Polgári Törvénykönyben (Ptk.) meghatározott késedelmi kamat, azaz a jegybanki alapkamat szerepel, ott ennek maximális mértéke 5 százalék lehet. Ugyanez vonatkozik azokra az esetekre is, amikor a csok jogszabály a jegybanki alapkamat ötszörösében határozza meg a támogatás visszafizetésének büntetőkamatát, írják.

Ez azt jelenti, hogy a támogatási feltételek nem teljesítése esetén a csokot felvevő házaspárok által fizetendő késedelmi (büntető) kamat semmiképpen sem lehet magasabb 5 százaléknál. Tehát a támogatás felvétele és a visszafizetési kötelezettség beállta között azokban az időszakokban is maximum 5 százalékkal számolják ezt a késedelmi kamatot, amikor az alapkamat vagy meghatározott esetekben annak ötszöröse meghaladná az öt százalékot, fogalmaznak.

A Bank360.hu ismertetése szerint további könnyítés a csokosoknak az, hogy amennyiben a házaspár a gyermekvállalást örökbefogadással kívánja teljesíteni, akkor nem a gyermekvállalási határidő lejártáig, hanem a lejártát követő 90 napon belül kell az örökbefogadásra való alkalmasságot megállapító határozatot a hitelintézetnek bemutatni. Ebben az esetben ugyanis a határidő két évvel meghosszabbodik.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük