Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Felhő, napsütés, zápor, zivatar és széllökések tarkítják a vasárnapi időjárást


A pára- és ködfoltok nagyrészt feloszlanak, de a középső, illetve keleti országrész fölött húzódó összeáramlási zóna mentén akár nagyobb területen is tartósan zárt lehet a felhőtakaró, és párás maradhat a levegő. Továbbá ott helyenként előfordulhat kisebb eső, zápor. Másutt a változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre számíthatunk. Az északi, északkeleti szelet több helyen időnként élénk lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 8 és 14 fok között várható, de a tartósan felhős vidékeken ennél hűvösebb lehet. Késő estére 0 és +7 fok közé hűl le a levegő

A megszűnő hidegfronti hatás az oka lustaságunknak

Megszűnő hideg fronthatás miatt, többek általános „restséget” tapasztalhatnak, mivel csökken a szervezet energiaforgalma, alapanyagcseréje.

A fronthatás egyénenként és évszakonként eltérő lehet, az év bizonyos szakaszaiban pedig jobban meg is viselik a szervezetet, pláne ha fizikailag vagy szellemileg legyengült állapotban érnek bennünket a légköri változások. A front nem más, mint olyan légköri képződmény, melynek mentén a légkör állapotát meghatározó, különböző meteorológiai paraméterek egyszerre, rövid idő alatt, nagymértékben változnak. A szervezetre ható időjárási tényezők a hőmérséklet, páratartalom, légnyomás, szélerősség.

Bár nem mindenkit visel meg, az időjárási frontok mindenkinek a szervezetére hatással vannak, a legtöbb probléma a gyengébb fizikummal,– idegrendszerrel,– immunrendszerrel rendelkező, stresszel teli életmódot folytató, valamint az idős és a bizonyos betegségben szenvedő felnőttek esetében jelentkezik.

Hidegfront esetén a levegő hőmérséklete és páratartalma csökken, a légnyomás a hidegfront megérkezéséig esik, utána viszont már emelkedik. Gyakran viharos széllökések, esetleg záporok, zivatarok, vagy jégeső is kísérheti.

A fronthatás a hidegfront elvonulását követően jelentkezik: ilyenek az ízületi panaszok mellett, a fejfájás, a reumatikus, a gyomor, a mellkasi fájdalmak, a vérnyomás emelkedése, vese vagy epegörcs, illetve gyakoribb lehet az asztmás, és az epilepsziás rohamok kialakulása.

Egyeseknél fokozott belső feszültség, ingerlékenység jelentkezhet. Kiválthat még a hidegfront alvászavart, nyugtalanságot, de álmosságot és lassú reakciót is.

A hideg- és a melegfrontnak is vannak olyan fajtái, melyeknél a hatások nem egyértelműek, keverten vagy együttesen jelentkeznek. A koraszülések számának emelkedésénél gyakran erős hidegfront átvonulás tapasztalható, ugyanakkor a halálozási adatok leginkább a melegfront negatív hatása alatt romlanak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük