Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Felfüggesztik, de nem hagyják abba a pedagógusok a sztrájkot


,a országgyűlési választások zajlanak. Mindez azt jelenti, hogy a választásokat követően a kormány ügyvivő kormánnyá alakul: ebben az időszakban nem hozhat érdemi döntéseket sem. Mivel csak az új kormány lesz jogosult megállapodni a pedagógus szakszervezetekkel, ezért azok felfüggesztik a sztrájkot.

Címlapkép forrása: Getty Images

A pedagógus szakszervezetek tájékoztatása szerint az ügyvivő kormány a szakszervezettel nem tud tárgyalni, ezáltal – a sztrájktörvény alapján – jogszerűen sztrájkolni sem lehet, mivel törvény szerint a sztrájk alatt is kötelező tárgyalni.

A szakszervezetek ezért – az új kormány megalakulásáig – felfüggesztik a sztrájkot.

A SZTRÁJKBIZOTTSÁGOT NEM OSZLATJÁK FEL, NEM SZÜNTETIK BE, CSUPÁN A MUNKABESZÜNTETÉSEKET FÜGGESZTIK FEL.

Az új kormánnyal, akárki is alakítsa meg azt, a sztrájkbizottság felveszi a kapcsolatot, és a szakszervezetek haladéktalanul folytatják a sztrájktárgyalásokat. Amennyiben az új kormány képes a sztrájkbizottságnak elfogadható ajánlatot tenni, úgy a szakszervezetek beszüntethetik a sztrájkot. Amennyiben a megalakuló kormány nem lesz képes számunkra elfogadható ajánlatot tenni, a sztrájkot folytatják – ismertették.

Kitértek arra is, hogy az ügyvezető kormányzás alatt is folytatódnak a sztrájk szervezésével kapcsolatos tevékenységek.

FOLYTATJÁK A FELVILÁGOSÍTÓ ÉS FIGYELEMFELHÍVÓ TEVÉKENYSÉGEIKET IS.

Az átmeneti időszakban fontos célnak tartják, hogy további szülőket világosítsanak fel arról, mik a céljaik, mi a helyzet igazából az oktatásban, miért mondják azt, hogy az oktatás összeomlott.

Terveznek látványos akciókat is, ezekben nagy mértékben számítanak a sztrájkoló pedagógusok részvételére – hiszen szerintük fontos, hogy a hatalmas társadalmi támogatást fenntartsák az átmeneti időszakban is.