Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák

Felépült a Covidból, de többé nem tud csókolózni


A betegség hosszú távú hatásai tönkre teszik az anyuka életét. Étkező családtagjaival sem bír megmaradni a konyhában.

Az angliai Sutton Coldfield városában élő Clare Freer márciusban kapta el a koronavírust, nem sokkal később pedig teljesen elvesztette szaglását. Bár májusban rövid időre visszatért ez a képessége, mostanra sokkal rosszabbá vált a helyzet. A 47 éves nőnél szaglászavar alakult ki, ami miatt minden étel szagától undorodik, és olyan büdösnek érzi, mintha megégett volna valami a lakásban.

Elmondása szerint, hányingere lesz a kávétól, hagymától, hústól, alkoholtól, fogkrémtől, tisztítószerektől, sőt még a csapvíztől is. A nőt olyannyira irritálják a szagok, hogy saját családtagjai mellett sem bír megmaradni a konyhában, amikor esznek, ráadásul párját sem bírja megcsókolni. Már azt is kipróbálta, hogy főzés közben csipeszt tesz az orrára, de attól is rosszul lett. Mint mondja, jelenleg sajtos szendvicsen és gabonapelyhen él.

A szakemberek megállapították, hogy a nő a parozmia a nevű szaglászavarban szenved. A betegség olyan ritka, hogy a háziorvosa sem találkozott még ilyen esettel, bár a koronavírus megjelenése óta egyre elterjedtebb ez a probléma. A BBC azt írja, hogy a koronavírusos betegek körülbelül 65 százaléka elveszíti a szaglását, később pedig tíz százalékuknál alakul ki parozmia. A betegséggel kapcsolatosan egy Facebook-csoportot is létrehoztak, amelyhez már hatezren csatlakoztak.

A betegek általában nem tudják pontosan leírni, hogy milyen szagot éreznek, mert korábban még nem találkoztak hasonlóval. A szagokhoz kapcsolódó érzéseiket viszont meg tudják határozni, ez leginkább a halálhoz, rothadáshoz és az ürülékhez hasonlít.

/metropol.hu/