Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Felejtse el az olcsó gyümölcsöt és zöldséget – akár húsz százalékos drágulás jöhet


Még a legkedvezőbb esetben is tíz-húsz százalékkal drágulnak idén a zöldségek és gyümölcsök.

Ugyanakkor az idei, bizonytalansággal és kockázattal terhelt évben senki nem mer felelősen becsülni az árak alakulásával kapcsolatban – mondta a Karc FM műsorában a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Apáti Ferenc arról is beszélt, hogy

A MŰTRÁGYA ÉS AZ ENERGIA ÁRÁNAK HARMINC-NEGYVEN SZÁZALÉKOS EMELKEDÉSE JELENTŐSEN DRÁGÍTOTTA A PRIMŐRTERMÉKEKET AZ ÉV ELEJÉN,

ráadásul sok üvegházas termelő ideiglenesen felhagyott a termeléssel, aminek további árfelhajtó hatása volt.

Gyümölcsből jelenleg tavalyi alma kapható átlag 400-450 forintos kilónként áron, de akcióban olykor 199 forintért is lehet látni az üzletekben.

Eperből egyelőre a fóliás gyümölcs kapható, enyhe időjárás esetén pedig lehet arra számítani, hogy a szabadföldi gyümölcs megjelenésével mérséklődnek a jelenleg kilónként kétezer forintos árak.

Az időjárást figyelembe véve közepes gyümölcstermésre számít a szakember, ami a fogyasztónak és a termelőnek is elfogadható árakat alakíthat ki.

Apáti Ferenc hozzátette: a termelők nem tudják érvényesíteni az átadási árakban költségeik növekedését, mert a zöldségeknél és gyümölcsöknél a piac szabályoz.