Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Fél év alatt 160 százalékkal drágult a faanyagok ára Magyarországon

Fél év alatt a faanyagok ára Budapesten 86 százalékkal, az országban átlagosan 160 százalékkal emelkedett – derül ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége által készített friss felmérésből. Eckardt Tibor, ingatlanfejlesztő az ATV Híradójának azt mondta, már nem tudják lenyelni ezeket az áremelkedéseket. Az ingatlankivitelező szerint már eddig is nagyon magas volt egyes építőanyagok drágulása, ami magával hozta a munkadíjak emelkedését is. A nyílászárókon, a csaptelepeken, a burkolatokon próbálnak spórolni, de van olyan is, hogy a megrendelők vállalják a többletköltségeket, beletörődve, hogy a piac jelenleg ilyen. Az építési vállalkozók felmérése szerint a hőszigetelő anyagok 40 százalékkal, az elektromos kábelek, vezetékek árai pedig 35 százalékkal emelkedtek.

Tibor Dávid, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének építőanyag-gyártó tagozatának elnöke az ATV-nek azt nyilatkozva, hogy az árak ugyanilyen mértékben nőttek a környező országokban is. Gyakorlatilag fa- acél- és műanyaghiány van egész Európában, ami végig ment az értékláncon, drasztikusan megnövelve az építőipari anyagok árait – magyarázta.

Tibor Dávid arról is beszélt, hogy az építőipari anyagok egyes termékeiben elindult egy fajta árcsökkenés, de nem a tavaszi árrobbanással megegyező mértékben, és ütemben.