Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Fel a maszkkal, mert súlyos pénzbírsággal büntethetnek! Mától bekeményítenek a buszon, vonaton

Nyitókép: MTI/Kászoni László

Egyre több a fertőzött, és nemcsak a világban, Magyarországon is. Sokan külföldről hozzák be a vírust, és amíg nem derül ki, hogy betegek, észrevétlenül fertőzik a környezetüket – például a tömegközlekedésben. A nyár folyamán lazult a fegyelem, sokan nem vagy rosszul hordják a maszkot. Az iskola közeledtével a közlekedési cégek azt ígérik: bekeményítenek a járműveken, jobban ellenőrzik a maszkviselést és szigorúbban járnak el. Fontos ez amiatt is, hogy az iskolaévet rendesen meg lehessen kezdeni és ne kelljen átállni a digitális oktatásra.

A MÁV eddig kétezer vonaton tartott ellenőrzést

A MÁV munkatársai is azt tapasztalták, hogy egyre kevesebben veszik fel a maszkot. Az is előfordult, hogy rátámadtak a vonatkísérőre: augusztus 15-én a Debrecen felől Budapestre tartó Kamilla InterCityn a jegyvizsgáló egy utast többször is hiába figyelmeztetett, hogy használjon maszkot, ezért rendőri segítséget kért. A vonatot Albertirsán megállították, ekkor az utas megpróbálta megütni, majd leköpte a vonatkísérőt, végül a rendőr szedte le a vonatról.

A vasúttársaság az elmúlt három hét alatt a Készenléti Rendőrséggel, a polgárőrséggel és a vagyonőrökkel közösen több mint kétezer vonaton tartott ellenőrzést, figyelmeztették a maszk nélkül utazókat. Azokat, akik a figyelmeztetés ellenére nem viselnek maszkot, leszállítják a járműről. A következő napokra, hetekre még szigorúbb ellenőrzést ígérnek, ha kell, rendőrt hívnak.

Mától rendőrök is figyelnek a buszállomásokon

A Volánbusz Zrt. azt közölte, hogy munkatársaik a rendőrséggel együttműködve szigorúbb ellenőrzést fognak tartani: már a megállókban rendőrök figyelmeztetnek a maszk használatára. Folyamatosan fertőtlenítik a buszokat, a megállókban pedig 700 érintésmentes kézfertőtlenítőt tettek ki országszerte.

500 ezer forintig büntethetik a szabálysértőket

A koronavírus-járvány miatt elrendelt intézkedések megszegése szabálysértésnek minősül, a bírság összeghatára 500 ezer forint. Ilyen magas bírságot azonban inkább olyan vállalkozások kaptak, amelyek például a zárva tartási kötelezettséget megszegték tavasszal. Az az eladó, pincér, aki nem viseli a maszkot, általában 30-50 ezer forint bírságot kap, a vevőt vagy utast pedig 30 ezer forintra büntetik. A hatóságok és a közlekedési cégek igyekeznek szépszerével és jó szóval elérni, hogy mindenki megértse a szabályok szükségességét és betartsa azokat, csak végső esetben büntetnek.

/ripost.hu/