Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Fejlődés az egészségügyi és szociális intézmények gazdálkodásában

Az Állami Számvevőszék utóellenőrzése szerint 24 egészségügyi, szociális intézményből 22-nél javult a közpénzügyi helyzet, azaz csökkent a szabálytalan működés kockázata – közölte a számvevőszék csütörtökön az MTI-vel.

Mint írták, az ÁSZ utóellenőrzés keretében vizsgált – kockázati alapon kiválasztott – 24 egészségügyi és szociális intézményt. A 24 intézményből 16 kórház, ebből hat ellátási területe város és annak vonzáskörzete, hat megyei, három budapesti, egy pedig országos járó- és fekvőbetegek diagnosztikus és terápiás szakorvosi, rehabilitációt és követéses gondozási ellátást biztosítja. A további nyolc intézmény szociális ellátást nyújt, ezek közül három gyermekjóléti, gyermekvédelmi ellátórendszer részeként.
Az ÁSZ 2016-2018 között már vizsgálta az intézmények gazdálkodását, és akkor számos javaslatot tett az átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználás érdekében.
Most az utóellenőrzés során az ÁSZ azt értékelte, hogy a vezetők a korábbi ellenőrzés során meghatározott feladatokat végrehajtották-e és ezzel csökkentették-e a szabálytalan működésből adódó kockázatokat.
Az ÁSZ ellenőrzése megállapította: 15 intézménynél hasznosultak a korábbi ellenőrzés javaslatai, a hiányosságokat kijavították, így csökkent a szabálytalan működés kockázata. Hét intézménynél azonban nem hajtották végre maradéktalanul az intézkedési tervet és az irányító szerv felé történő beszámolással kapcsolatos előírásokat, de az ebből fakadó kockázatokat mérsékelte a belső ellenőrzésük.
Két intézménynél magas kockázatot állapítottak meg az utóellenőrzés során, ezeknél az ÁSZ szerint nem tartották be a külső ellenőrzéshez kapcsolódó jogszabályi előírásokat, ezért működésük kiemelt kockázatot hordoz.
Az utóellenőrzés megállapításai alapján az Állami Számvevőszék a szabálytalan működés kockázatainak csökkentése érdekében figyelemfelhívó levelet küldött kilenc intézmény vezetőjének.

MTI