Közzétette - Kategória - Egyéb

FAO: majdnem 30 százalékkal drágábbak az élelmiszerek, mint tavaly áprilisban


A nagy márciusi drágulás után olcsóbb lett a nemzetközi élelmiszerkosár áprilisban, a növényi olajok és a gabonafélék piacán észlelhető árcsökkenésnek köszönhetően – jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).A nemzetközi élelmiszerkosár árváltozását nyomon követő FAO élelmiszerár-index 0,8 százalékkal zsugorodott az elmúlt hónap történelmi csúcsa után, ám a mutató még így is 29,8 százalékkal haladja meg a tavaly áprilisi értékét. Ezen belül a növényi olajok árindexe 5,7 százalékkal zuhant a pálma-, napraforgó- és szójaolaj keresletének csökkenése után. Az indonéziai exportkészletek bizonytalansága keresztbe tett a még nagyobb csökkenésnek.

A mutató mérsékelt csökkenése üdvözlendő, főleg az alacsony jövedelmű, élelmiszerhiányos országok számára, azonban a szűk kínálat miatt az élelmiszer-alapanyagok ára még mindig nagyon magas, kihívás elé állítva az élelmezésbiztonság garantálását a leginkább rászorulók számára – mondta a jelentés kapcsán a FAO vezető közgazdásza, Máximo Torero Cullen.

A gabonaárak 0,7 százalékkal mérséklődtek, a kukorica árában bekövetkezett 3 százalékos csökkenés miatt. A búza a nemzetközi piacokon 0,2 százalékkal drágult az ukrán kikötők blokádja és az amerikai termelési körülmények bizonytalansága miatt, amit a vártnál bőségesebb indiai és orosz szállítmányok enyhítettek. A rizs ára 2,3 százalékkal nőtt március óta az intenzív kínai és közel-keleti kereslet miatt.

Eközben a FAO cukorár indexe 3,3 százalékkal emelkedett a magas bioetanol árak, illetve a vártnál lassabb brazíliai betakarítás miatt. A húsfélék ára 2,2 százalékkal emelkedett egy hónap alatt, új rekordot döntve a baromfi-, sertés- és marhahús árának drágulása miatt. A baromfihús árát leginkább az ukrán export elakadása befolyásolta, tetőzve a madárinfluenza terjedésével az északi féltekén. Ezzel szemben a birkahús ára valamelyest mérséklődött. A tejtermékek átlagosan 0,9 százalékkal kerültek többe áprilisban, miután a nyugat-európai és a csendes-óceáni tejkibocsátás kisebb volt a vártnál. A napraforgóolaj és a margarin időszakos hiánya miatt a vaj ára szintén nőtt.