Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Ezekről feltétlenül kell tudnia, ha elő- vagy végtörlesztené hitelét


Ha extra pénz áll a házhoz, sokan arra fordítják, hogy mielőbb szabaduljanak hiteleiktől, vagy legalább faragjanak tartozásaikból. De hogyan működik, mennyibe kerül, megéri egyáltalán? A Világgazdaság az elő- és végtörlesztés előnyeit és buktatóit gyűjtötte össze.

A lakás-takarékpénztári megtakarítás kiutalása, a nagyobb összegű munkahelyi bónusz, a nem várt pénz érkezése remek alkalom, hogy hitelünk törlesztésére fordítsuk. Az elő- vagy végtörlesztéskor azonban érdemes utánanézni a jogszabályi és szerződéses feltételeknek, hogy a buktatókat, problémákat, és az esetleges többletkiadásokat elkerüljük.
AZ ELŐ- ÉS VÉGTÖRLESZTÉSKOR NEMCSAK A VONATKOZÓ TÖRVÉNYT, HANEM AZ EGYEDI HITELSZERZŐDÉSEKBEN RÖGZÍTETT RENDELKEZÉSEKET IS FIGYELEMBE KELL VENNI, SOKSZOR EZ IS BONYODALMAT OKOZHAT.

Dr. Rózsavölgyi Orsolya, a Magyar Nemzeti Bank mellett működő Pénzügyi Békéltető Testület tagja felhívta a figyelmet arra is, hogy a fogyasztónak írásban kell jeleznie elő- vagy végtörlesztési igényét a banknak.  A bejelentés konkrét formája és időpontja kapcsán érdemes áttanulmányozni a bankok tájékoztatóit. Ha pedig már bejelentettük, akkor be is kell fizetni, különben az igényt később újra jelezni kell, hiszen abból is lehet vitás ügy, ha a bejelentés után az előtörlesztés teljesítése valamilyen okból elmarad.

AZ ELŐTÖRLESZTÉSI SZÁNDÉK BEJELENTÉSE UTÁN A BANKNAK ÖT MUNKANAPON BELÜL TUDATNIA KELL AZ ÜGYFÉLLEL AZ AZZAL KAPCSOLATOS SZÜKSÉGES INFORMÁCIÓKAT.

A 2016. március 21. után kötött fogyasztói kölcsönszerződések esetében a jogszabály azt az előírást is tartalmazza, hogy ha a fogyasztó jelzi előtörlesztési szándékát, a hitelező köteles papíron vagy más tartós adathordozón a fogyasztó rendelkezésére bocsátani például az előtörlesztés következményeinek számszerűsítését vagy az előtörlesztéssel kapcsolatos költségekre vonatkozó információkat.

ELŐTÖRLESZTÉSKOR A BANKNAK A BEFIZETETT ÖSSZEGET LEGKÉSŐBB 5 MUNKANAPON BELÜL EL KELL SZÁMOLNIA.

Ilyenkor általában a törlesztőrészlet csökken. Lehet azonban, hogy a fogyasztó a törlesztőrészlet változatlanul hagyása mellett inkább a futamidőt szeretné rövidíteni. Ez esetben felmerülhetnek további költségek, például a szerződésmódosítás, közokiratba foglalás stb. kapcsán.E számos példa mutatja, hogy a hitel elő- és végtörlesztése kapcsán érdemes körültekintően eljárni, hogy elkerüljük a kisebb-nagyobb buktatókat. Fontos alaposan áttekinteni a kapott tájékoztatást, megismerni a szerződéses feltételeket, ellenőrizni az adatokat.

LEHETŐSÉG SZERINT JAVASOLT ÍRÁSBAN EGYEZTETNI A BANKKAL, ÉS A BENYÚJTOTT DOKUMENTUMOK MÁSOLATÁT IS MEG KELL ŐRIZNI.

Szükség esetén pedig panasszal először a bankhoz lehet fordulni, és annak esetleges elutasítását követően kezdeményezheti a fogyasztó a Pénzügyi Békéltető Testület eljárását.