Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Ez már nem játék: jönnek a medvék Magyarországra


Képünk illusztráció Fotó: Getty Images

Nógrád, Cserhát, Aszód, Eger, Ózd, Acsa, Vanyarc – lassan megkedvelik a magyar erdőket, kishegyeket a medvék, és be is lakják majd az arra alkalmas vidéket.

Szlovákiában és Erdélyben néhol többször annyi medve él, mint amennyit a térség el tudna tartani, innen érkeznek – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Néhány napja a lakosok legnagyobb döbbenetére a fővárostól alig 60 kilométerre fekvő Acsán is megjelent egy példány. Azóta Aszódon, később pedig északabbra figyelték meg az állatot, hétvégén Vanyarcról jelentették.

Patkó László vadbiológus a műsorban kiemelte, a medvék aktív periódusa márciustól október végéig tart, ebben az időszakban az elmúlt években gyakrabban jelentek meg az ország területén az állatok. Több helyen növekszik a ragadozók – hiúzok, medvék, farkasok – száma, főként Szlovákia területéről jönnek át hazánkba.

A ragadozóknak nagy mozgáskörzetük van, több száz négyzetkilométeres, így a napi eltávolodás egy-egy területtől több tíz kilométer lehet. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén jelenleg is van medve, számuk, illetve pontos helyük azonban ismeretlen. Az állat gyakoribb megjelenésére, valamint idővel az állandó jelenlétére is számítani lehet.

„Ha medvét látunk akkor fontos, hogy semmiképp ne közelítsünk hozzá, legyen bármilyen korú az állat. A bocsok megközelítése leggyakrabban az anyaállattal való találkozást is magával vonhatja. Ne tegyünk semmilyen hirtelen mozdulatot, fontos, hogy kerüljük a szemkontaktust, és lassan hátrálva távolodjunk el a helyszínről” – mondta a műsorban Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő szóvivője.