Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ez Magyarország 10 legvagyonosabb települése és megyéje


Idén is Üröm a leggazdagabb magyarországi település. A második helyen most Paks, a harmadikon Nagykovácsi szerepel.

Budaörs most kiesett a TOP 3-ból

Az első tíz leggazdagabb magyarországi település listáját idén is Üröm vezeti, ahol az egy főre jutó átlagos vásárlóerő 60 százalékkal haladja meg az országos átlagot (az évi 7643 eurót) – derül ki a GfK felméréséből.

Tavalyhoz képest annyi változás történt a dobogós települések tekintetében, hogy Paks feljött a harmadik helyről a másodikra, míg Nagykovácsi a negyedik helyről lépett előre a harmadikra. Tavaly Budaörs még a második helyen állt, most visszacsúszott a negyedikre. A top 10-be idén visszatért Győrújbarát, míg Tiszaújváros kikerült a tíz leggazdagabb település közül.

Az 5000 főnél nagyobb települések rangsora (Budapest nélkül), az egy főre jutó vásárlóerő országos átlaghoz viszonyított aránya (vásárlóerő index) alapján, 2021.

z európai átlag felét érjük el

A 19 magyarországi megyét és Budapestet vizsgálva kiderül, hogy a főváros továbbra is egyértelmű fölénnyel az első helyen áll: az itt élőknek egy főre vetítve 9.722 euró áll rendelkezésükre. Ez azt jelenti, hogy a budapesti lakosok költési potenciálja valamivel több, mint 27 százalékkal meghaladja az országos átlagot.

A felmérésből kiderül, hogy Magyarországon a 7.643 eurós egy főre jutó átlagos vásárlóerővel az európai átlag 51 százalékát éri el. Ezzel Magyarország idén is a 30. helyen áll az országos összehasonlításban.

Az egy főre jutó 7.643 euró átlagos magyar vásárlóerő 360 forintos euróárfolyammal számolva mintegy 2 millió 750 ezer forintot tesz ki, vagyis egy magyarnak átlagban havonta mintegy 230 ezer forint áll rendelkezésére.

A GfK vásárlóerő alatt az adózás után egy főre jutó elméletileg elkölthető jövedelmet érti, amelyet a lakosság fogyasztásra, illetve az állandó havi kiadásokra – úgymint élelmiszer, lakbér, közműdíjak, magánnyugdíj-pénztári befizetés és egészségbiztosítás, továbbá rekreáció, illetve közlekedés – fordít.