Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ez a vírus okozhatja a következő világjárványt


Az Egészségügyi Világszervezet szerint a madárinfluenza miatt törhet ki a következő globális világjárvány – írta az Index.

Fotó: Getty images

A madárinfluenza évről-évre egyre több területen és országban üti fel a fejét. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrégiben arra figyelmeztetett, hogy van esély rá: az újabb világjárványt éppen ez okozza majd. Ezt a feltevést arra alapozzák, hogy megfigyelések szerint a madárinfluenza H5N1 törzse a madarakról az emlősökre is gond nélkül képes átterjedni – számolt be róla az Index. A vírustörzset már vidrákban, a nyestekben és rókákban is kimutatták, éppen ezért szakértők úgy vélik, hogy hamarosan az embereket is megfertőzheti – számolt be róla az Index.

A WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz egy online sajtótájékoztató keretében azt tanácsolta a nemzeteknek: kövessék a vírus útját és fejlődését, hogy idejében kiszűrhessék az emlősöknél jelentkező fertőzéseket. Hozzátette: még mindig alacsony a kockázata annak, hogy a vírus az embert is megfertőzi, de nem feltételezhetjük hogy ez így is marad.

A H5N1 törzset korábban már kimutatták emberekben, de akkor még csak elszigetelt esetekről volt szó: olyanoknál fordult elő, akik madárinfluenzában elpusztult vagy fertőzött madarakkal dolgoztak, vagy kerültek kapcsolatba.

A madárinfluenza számos fajt veszélyeztet: tengeri madarak tízezrei pusztulhatnak el az Egyesült Királyság egyik legjelentősebb természetes élőhelyén, az északi-tengeri Farne-szigeteken – figyelmeztetett a National Trust brit kulturális és természeti örökségvédelmi alapítvány.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük