Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ez a magyar rögvalóság – Továbbra is Európa-rekorder a magyar infláció, ami az uniós átlag háromszorosa volt áprilisban


Az Eurostat friss adatai szerint az Unióban már csak egy tagállam van, ahol meghaladja a 15 százalékot a pénzromlás mértéke, ez Magyarország. 18 tagállamban pedig már most egyszámjegyű az infláció. Közben Szlovákia frissen megválasztott miniszterelnöke a magyar ársapkák rendszerét bírálta. Ódor Lajos szerint hazánk példája mutatja, hogy az árstopok nem működnek. – írja az ATV.hu.

Fotó: Getty images

Az április 20-i kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy maradnak az ársapkák. A döntést azóta sokan bírálták. Legutóbb Szlovákia nemrég kinevezett magyar nemzetiségű miniszterelnöke, a közgazdász végzettségű Ódor Lajos. Egy interjúban azt mondta: „Magyarország esetében azt látjuk, hogy az árstopok nem működnek.”

Ezt a véleményt osztja Raskó György is, aki emlékeztetett: a kiskereskedelmi különadó 4,1 tized százalék, ami önmagában több száz milliós költséget okoz a kiskereskedőknek. A helyzetüket pedig tovább nehezíti az ársapka 400 milliárd forintos vesztesége.

„Ne csodálkozzunk azon, hogy kereskedők úgy tudnak életben maradni, hogy más termékeknek a fogyasztói árát szükségtelen mértékben megemelik – már a fogyasztók számára szükségtelen mértékben” – mondta, hozzátéve, hogy így kompenzálják azt a kiskereskedelmet, amit a különadó és az ársapka miatt elszenvednek.

Az Európai Bizottság új vizsgálata szerint egyébként a magas inflációt elsősorban a vállalatok árpolitikája okozza. A fogyasztókkal ugyanis a jóval magasabb árakat is elfogadtatják, jelentős piaci veszteség nélkül. A Híradónknak nyilatkozó makroelemző hangsúlyozta, a vizsgálat az euroövezeti országokra terjed ki. Mint mondta, Magyarországon is működött a magasabb árak elfogadtatása, az infláció elszabadulása azonban változtatott ezen. Hornyák József szerint a kiskereskedelmi forgalom jelenleg zuhanórepülésben van.

„Az emberek jövedelme visszaesett, így a kiskereskedelmi forgalom is visszaesik. Ezek a tényezők lesznek majd azok, amelyek az inflációt is le fogják húzni, hiszen most már a vállalatoknak nem maradt terük arra, hogy tovább emeljék az árakat, látva, hogy a kereslet zuhan” – fogalmazott Hornyák, aki szerint a kiskereskedelmi forgalom csökkenése a következő hónapokban is megmarad, az infláció pedig 20 százalék körülre mérséklődhet. Ehhez azonban jelentős keresetnövekedés szükséges, ami szerinte az őszi hónapokban következhet majd be.

Közben az Eurostat is nyilvánosságra hozta áprilisi inflációs adatait. Ezek szerint még mindig Európa-rekorder a magyar pénzromlás mértéke. Az EU 18 tagállamában már most egy számjegyű az infláció, 15 százalék fölött egyetlen országban jár: Magyarországon.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük