Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Erre készülhetnek a magyar vásárlók – Így drágulhatnak az élelmiszerek az árstop eltörlése után


Harmadával drágulhat az étolaj, a sertéscomb és a csirkemell az árstop megszüntetése után – vetítette előre Raskó György agrárközgazdász az RTL Híradónak nyilatkozva.

Fotó:
Huszár Dávid
| Forrás:
Népszava

A tojás nem drágul, miután olcsóbb lett a takarmány, az UHT tej ára pedig alig emelkedhet. Több árstopos élelmiszer ára viszont akár a harmadával megugorhat, ha nem kezdik akciózni őket a boltok augusztustól.

Emlékezetes, július 31-ig szól már csak az élelmiszerár-stop Magyarországon. Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy az árszabályozásról nem mond le teljes egészében a kormány, egy új döntésével ugyanis az árstop hatálya alá tartozó termékeket beemelte a másik, június elejétől érvényben lévő inflációellenes lépésének hatálya alá, a kötelező akciók rendszerébe.

A kormány új intézkedése nyomán az eddigi 8 árstopos termékek egyikét sem lehet drágábban adni, mint a napi beszerzési ára. Ezen felül a boltoknak ki kell választaniuk két terméket, amelyekből további 15 százalékos kedvezményt adnak. A „8/2-es szabály” azt jelenti, hogy ezek a termékek sem lesznek állandóan akciózva, de az eddigi 20 akciós termékhez képest sűrűbben rotálódnak az akciókba.

„Konkrétan a csirkemell és a sertéscomb fogyasztói ára körülbelül átlagosan 5-600 forinttal emelkedni fog. Szerintem egy 30-40 százalékos emelkedés biztos, hogy az étolajban benne van. A cukornál ennél jóval magasabb. A burgonya már soha nem lesz olyan olcsó, mint az árstop előtti időszakban volt” – fejtette ki a csatornának a szakember.

Az augusztustól érvényes kötelező akciózás a kisboltokra nem vonatkozik, így a szegények lakta falvakban még nagyobb drágulást okozhat az árstop kivezetése. A vegyesboltok, falusi kisboltok árszintje az adott termékek esetében akár 15-20 százalékkal is magasabb lehet – mutatott rá a híradóban Raskó György.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük