Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Erődemonstrációt tartott az USA – Nukleáris nehézbombázókat vezényelt a Közel-Keletre


Ameriaki drónokat próbált zsákmányolni Irán, válaszul érkeztek a B-52-esek.

Az Egyesült Államok erődemonstrációként két nukleáris fegyverekkel felszerelt B-52-es nehézbombázó repült el a közel-keleti régió felett – írja a Bloomberg alapján a Portfolio.

Képünk illusztráció fotó: FORRÁS: AFP/US AIR FORCE/HO

A bombázók az angliai Fairfordban működő, brit légibázisról szálltak fel, és vasárnap a Földközi-tenger keleti része, az Arab-félsziget és a Vörös-tenger fölött repültek gyakorló bevetésen kuvaiti és szaúdi harci gépekkel együtt, mielőtt elhagyták a régiót.

Az Egyesült Államokat és partnereinket érő fenyegetések nem maradnak válasz nélkül – fogalmazott Alexus Grynkewich altábornagy, az amerikai légierő közel-keleti főparancsnoka közleményében.

Washington korábban is gyakran küldött B-52-es bombázókat a térségbe, amikor az USA és Irán viszonya megromlott, a legutóbbi ilyen átrepülésre júniusban került sor. Irán regionális ellensége, Izrael is csatlakozott a multinacionális misszióhoz, három izraeli F-16-os vadászgép kísérte az amerikai bombázókat.

Teherán félkatonai alakulata, a Forradalmi Gárda múlt héten megpróbált elvontatni egy tengeri drónt, majd az iráni haditengerészet foglalt le két amerikai drónt a Vörös-tengeren pár órára. Az amerikai berepülést az Egyesült Államok iráni provokációra adott erőteljes válaszreakciójának szánják.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.