Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kiadták a narancssárga riasztást: érkezik a szaharai por is, mely saras eső is hozhat


A délnyugat felől áramló levegővel nemcsak meleg, hanem a magasabb légrétegekben szaharai por is bőven érkezik hazánk fölé. Ennek eredményeként az Időkép.hu cikke szerint ismét „saras eső” eshet.

Fotó: időkép

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú (citromsárga) riasztást adott ki a felhőszakadások, illetve másodfokú (narancssárga) riasztást a zivatarok veszélye miatt. A veszélyjelzések folyamatosan frissülő térképeken követhetőek nyomon. A követekező órákban a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is.

A felhőszakadás által érintett területeken rövid idő alatt akár több mint húsz milliméter eső eshet.

Azt írták, a déli óráktól nyugat felől egyre többfelé és több hullámban fordulhatnak elő zivatarok. Délután, illetve kora este az ország délnyugati, déli területein – egy negatívabb forgatókönyv esetén – heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek.

 

Zivatarok környezetében viharos, 60-80 km/órás széllökésre, 1-3 centis jégesőre lehet számítani. Heves zivataroknál akár 90-110 km/órás széllökésekre és 2-4 centis jégesőre is fel kell készülni. Lokálisan nagyobb mennyiségű (25-40 mm) csapadék is hullhat. Este északnyugat felől stabilizálódik a légkör, fokozatosan a déli területekre korlátozódik a zivatartevékenység. 

Pénteken napközben legfeljebb a déli, délnyugati, határhoz közeli területeken fordulhat elő egy-egy gyengébb zivatar.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük