Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Érkezik a pluszpénz: újabb bértámogatás jön, az itt dolgozók örülhetnek


Bár korábban 3 ezer háziorvos kérte, hogy bértámogatásként kaphassák meg szakdolgozó munkatársaik a 18 százalékos béremelést, a kormány mégis praxistámogatásként juttatja el az összegeket a házi-, a gyermek- és a fogorvosokhoz.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit/Index)

Praxistámogatásként juttatja el a kormányzat az alapellátó háziorvosokhoz, házi gyermekorvosokhoz, valamint a fogorvosokhoz a szakdolgozók júliusi 18 százalékos béremelési támogatását.

Az erről szóló jogszabály kormányzati egyeztetése még nem zárult le, de amint ez megtörténik és a rendeletet kihirdetik a Magyar Közlönyben, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) haladéktalanul utalványozza a júliusi, augusztusi bértámogatás összegét az érintett praxisoknak – derült ki Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár Népszavának adott válaszaiból.

Elvben akár hóközi utalással is megérkezhet az összeg.

Néhány nap alatt csaknem 3 ezer orvos és szakdolgozó írta alá azt az ívet, amellyel nyomatékot kívántak adni annak a kérésüknek, miszerint bértámogatásként kaphassák meg a praxisok a szakdolgozók béremelésére a forrást. A praxistámogatási formát kedvezőtlennek ítélték az aláírók, mondván, mind vállalkozásuk adózását, mind a munkatársaik érdekeit is az szolgálná, ha címkézett összegként érkezne meg számláikra ez a pénz.

Korábban több mint kétezer orvos kérte, hogy ne praxis, hanem bértámogatásként kapják meg az összeget. Takács Péter szerint a jogszabály módosítás előkészítésekor a háziorvosok javaslatait tekintették irányadónak. Korábban, még az aláírásgyűjtés előtt, több szakmai szervezet és háziorvos is jelezte, hogy a bértámogatási forma nagyobb adminisztrációs terhet jelent és az elszámolás is rugalmatlan. Különösen azokat hozta hátrányos helyzetbe, akik saját bevételből már korábban kigazdálkodták a dolgozóik számára a béremelés fedezetét. Az új finanszírozási forma kevesebb adminisztrációs terhet és nagyobb rugalmasságot biztosít.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük