Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Érkezik a nyárias ünnep: a szombati időjárás meghozza a nyarat, akár 27 fok is lehet ma


Reggelre 7 és 12 fok közé süllyed a hőmérséklet, a szélesebb északnyugati tájakon ennél enyhébb maradhat az idő, az északi völgyekben viszont hidegebbre ébredhetünk.

Fotó: pixabay

Napközben fátyolfelhős, de napos idő várható csapadék nélkül. Élénk, az Északnyugat-Dunántúlon továbbra is erős lökések kísérik majd a déli szelet. Délutánra 22 és 27 fok közé melegszik fel a levegő.

Vasárnap: nyárias ünnepek

Vasárnap változóan felhős időre van kilátás, általában többórás napsütéssel. Helyenként kisebb eső, zápor előfordulhat. Sok helyütt megélénkül, főleg a Kisalföldön megerősödik a déli szél. Hajnalban 6 és 13 fokot mérhetünk, a maximumok 21 és 27 fok között alakulnak.

Hétfő: újabb hidegfront

Jobbára napos, fátyolfelhős idő várható, majd a nap második felében hidegfront vastagabb felhőzete érkezik nyugatról, amely kelet felé halad. A csapadékzóna éjjel már a Tiszántúlt is elérheti. Az eső, zápor mellett helyenként zivatar is előfordul. Sokfelé megerősödik a déli, délnyugati szél, az Északnyugat-Dunántúlon viharos lökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között alakul.

Időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetek térségében továbbra is több középpontú ciklonrendszer található, amely nagyban meghatározza Európa időjárását. A kontinens nyugati, délnyugati részein sokfelé felhős, csapadékos, főleg az Ibériai-félszigeten az átlagoshoz képest hűvösebb idő jellemző. Az eső mellett a Pireneusokban havazás is előfordul.

Ezzel szemben közép- és Dél-Európába erőteljes déli áramlással nagyon enyhe, szubtrópusi eredetű léghullámok érkeznek, a Balkán-félszigeten több helyen mérnek 25 fok körüli csúcshőmérsékletet. A tőlünk keletre, északkeletre fekvő országokban vonuló frontok miatt szintén változékonyabb az idő, a záporok mellett, zivatarok is kialakulnak.

A Kárpát-medencében anticiklonális hatások érvényesülnek, emiatt erősödik a nappali felmelegedés. Szombaton már kora nyáriasan meleg időben lesz részünk.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük