Közzétette - Kategória - Tudta-e? Érdekességek és furcsaságok a nagyvilágban

Érdekességek a ketchupról


Tízből 8-an rajonganak a ketchupért. Te mennyi mindent tudsz erről a kedvelt szószról? Tudtad, hogy eleinte nem is tartalmazott paradicsomot? És az megvan, honnan ered?

tomato sauce with garlic and basil in a wooden bowl. horizontal view from above

Egy kis ketchup-sztori következik meglepő érdekességekkel.

Eredetileg nem volt benne paradicsom
A ketchup kínai származású szósz, ami eleinte egy csípős halszósz volt. Volt benne szardella, kagyló, lilahagyma, citromlé, dió, de paradicsom egyáltalán nem. Először gombát raktak bele és megbolondították pár csepp brandyvel meg mindenféle fűszerekkel, és végül jött a paradicsom is, mint hozzávaló. Angol és holland tengerészek közvetítésével jutott Európába.

A Fülöp-szigeteken banánnal készítik, majd élénkpirosra színezik.

Az újvilági növények közül a paradicsom késői elterjedését az magyarázza, hogy még a 19. század elején is sokan mérgezőnek tartották. A paradicsom alapú ketchup első ismert receptje a Mrs. Samuel Whitehorne szerkesztésében 1801-ben kiadott „The Sugar House Book” című amerikai szakácskönyvben jelent meg.

Sokáig fűszer volt

Sokáig kiegészítő fűszerként használták, hogy megbolondítsanak vele bizonyos ételeket. Csak egy-két kanállal rakták ragukba vagy húsok mellé készített mártásokba, nem öntötték nyakon vele az egész ételt, mint manapság. A ketchup csak az előző századforduló környékén vált önálló mártássá.

Tökéletes tisztítószer

A ketchup savas kémhatású, mert paradicsom és ecet van benne. Ennek köszönhetően könnyedén takaríthatjuk vele az odaégett szennyeződéseket az edényekből.

Folyékony lé lehet belőle

Ha egy ideig folyamatosan rázzák egy ketchupos készítmény üvegét, akkor a félig szilárd pép hamarosan vörös folyadékká alakul. Az anyag viszkozitása teljesen megváltozik.

Az első ismert nyugati recept

A catchup első ismert nyugati receptje Eliza Smith, The Compleat Housewife című, 1727-ben, Londonban megjelent, háztartási ismereteket összefoglaló művében olvasható. A recept az eredeti, ázsiai mintákat tükrözi vissza. Összetevői között szardella, hagyma, ecet, fehérbor, „édes fűszerek” (szegfűszeg, szerecsendió, gyömbér), bors és citromhéj szerepel.

/foldjaro.hu/