Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ennyivel lesz zsebbe nyúlósabb karácsonyfát állítani idén


A magyarok közel harmada tervez idén kisebb fenyőfát vásárolni karácsonyra, mint tavaly. A life.hu szúrta ki, hogy az Agroinform felmérésének eredményei szerint minden második magyar család (a vevők 52%-a) legalább 7 ezer forintot szán erre a célra, ezen belül többen (23%) 10 ezer forintnál is nagyobb kiadást terveznek. A háztartások jövedelmi helyzetének átmeneti romlása több szempontból is éreztetheti hatását a fenyőfapiacon, ám az Indexnek nyilatkozó piaci szereplők elmondták: nem kell az előző évben tapasztalt nagy áremelkedésre számítani. A feldíszítenivalók közül továbbra is a Nordmann viszi a prímet.

Alig a tavalyi ár felett juthatnak idén a vásárlók fenyőhöz: a lucfenyőt 5, az ezüstfenyőt 6, míg a Nordmann-fenyőt 8 ezer forint körüli méterenkénti áron kínálják az utcai és piaci standokon megjelent alkalmi fenyőárusok. Az Agroinform.hu felméréséből többek között az derül ki, hogy a vásárlók 52 százaléka tervez legalább 7 ezer forintot költeni erre a célra, ezen belül 23 százaléknyian terveznek 10 ezer forintnál nagyobb kiadást.

A háztartások jövedelmi helyzetének átmeneti romlása több szempontból is éreztetheti hatását az idei fenyőfavásárokon: a kisebb várható kereslet miatt a piacokon általában jóval az inflációtól elmaradó, 5 százalék körüli áremelés tapasztalható annak ellenére, hogy a termesztéshez kapcsolódó költségek idén is tovább emelkedtek.

A félezer választ feldolgozó felmérésből az derül ki, hogy a válaszadók 29 százaléka tervez idén valamivel kisebb fenyőfát vásárolni, további 11 százalékuk olcsóbb fajtára tervez váltani, miközben 21 százaléknyian bíznak abban, hogy alaposabb kereséssel a megszokott méretű és fajtájú fenyőhöz is hozzájuthatnak a korábbinál kedvezőbb áron.

Egyúttal arra is fény derült, hogy a magyar vásárlók közel fele (45%) idén is a nordmann fenyőt vásárolja, még akkor is, ha a drágábbak közül való. A lucfenyő 37, míg az ezüstfenyő 13%-os „tetszési indexszel” jelenik meg a piacon – teszik hozzá. A gyökeres, földlabdával árusított fenyők iránt nagyjából minden 8. vásárló érdeklődik, az „exkluzív” fajták (fekete- és duglászfenyő) pedig valamiért csak kevesek fantáziáját mozgatja meg.

Továbbá a válaszadók 26%-a jelezte, hogy fenyő helyett műfenyőt díszít fel karácsonykor, ők legfőbb indokként a környezetvédelmet, a többszöri felhasználhatóság miatti árelőnyt és a lehulló tűlevelek üdvözlendő hiányát jelölték meg. Ezen érvekre vonatkozóan azonban a fenyőfatermelők több dolgot is fontosnak tartottak kiemelni.

Például azt, hogy a „karácsonyfa” termesztése nagyon hasonló más mezőgazdasági növény termesztéséhez, a különbség annyi, hogy a fenyőfa 6-8 évig növekszik, mielőtt kivágják – a helyére pedig fenyőcsemetét vagy más haszonnövényt ültetnek. Illetve a karácsonyi időszakot követően a kidobott fák legnagyobb részét komposztálják.

Az áremelkedés ellenére idén sem várható forgalomcsökkenés, hiszen „évről évre közel ugyanannyi család állít karácsonyfát, ami nélkülözhetetlen eleme az ünnepeknek” – mondta Boross Dávid, aki szerint olyan eset ritkán fordul elő, hogy egy család úgy spórol, hogy nem állít fát karácsonykor, ilyen esetben inkább lefelé történő vásárlás valósul meg, vagyis az árérzékenyebb vevők a kisebb, olcsóbb kategóriából választanak.

Ahogy forgalomcsökkenésre, úgy ellátási nehézségekre sem kell számítani. „A kiszámítható keresletnek, valamint a tapasztalt kereskedőknek hála egészen biztosan jut fa mindenkinek. A szezon elején, december 15-ig sokkal szélesebb méret- és fajtakínálatból válogathatunk, mint a karácsony előtti napokban. Nem érdemes tehát halogatni a fenyőfavásárlást annak, aki gondosan meg szeretné választani a feldíszítenivalót” – fogalmazott.

Az, hogy végül mennyi fenyőfa fogy el karácsony előtt, csupán az utolsó napokban fog kiderülni, a vásárlók ugyanis hagyományosan ekkor foglalkoznak a fenyő beszerzésével: a felmérés szerint 47 százaléknyian az utolsó hétre hagyják a vásárlást.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük