Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ennyire számít drágának tankolni hazánkban – térképen az európai árak


Magyarországon a lakosságot sokáig ársapka védte az elszabadult áraktól, emiatt az egyik legolcsóbb volt hazánkban az üzemanyag. Az árkorlátot azonban ellátási problémák miatt fel kellett oldani – írja a Novekedes.hu.

Az ársapka megszüntetését követően természetesen nem tudott azonnal talpra állni a hazai piac. Bár a kereslet a korábbi rendkívül magas szintről visszaesett,az import visszaépülése nem ment egyik pillanatról a másikra, mi több még mindig nem állt teljesen helyre.Emiatt kiugróan magas árak alakultak ki az országban. Az árak a hatósági árazás kivezetése utáni első hetekhez képest mostanra mérséklődtek. Viszont jelenleg újabb áremelkedést lehetett megfigyelni, elsősorban a 95-ös benzin esetében.

Novekedes.hu megnézte, hogyan viszonyulnak az április közepi magyar üzemanyagárak a többi európai országban tapasztalható árszinthez.

Keleten olcsóbb tankolni

A legolcsóbban elsősorban Közép- és Kelet-Európában, a Balkánon, illetve egyes déli országokban tankolhatunk. Ez alapvetően nem meglepő, hiszen ezek alacsonyabb jövedelmű országok, mint a nyugati államok és hagyományosan olcsóbb ezekben a régiókban az üzemanyag.

Európai összehasonlításban hazánkban nem számít sem olcsónak, sem pedig drágának a gázolaj és a 95-ös benzin. Magyarország tehát ebben az összevetésben a középmezőnyben helyezkedik el.

A többi régiós országhoz képest azonban magasak a magyar árak. A benzin a térségben egyedül Ausztriában drágább, mint hazánkban, a gázolaj pedig csak Szerbiában és szintén Ausztriában került többe, mint a magyar kutakon.A legszembetűnőbb talán a lengyel és a román, illetve a magyar árak közti különbség.Fontos viszont megjegyezni, hogy Románia elég jelentős saját kőolaj-kitermeléssel rendelkezik és mindkét országnak van tengeri kikötője.

Magyarország helyzetét értelemszerűen nehezíti, hogy nem bír tengeri kijáróval, ám ettől függetlenül Horvátországon, az Adria vezetéken keresztül van lehetőségünk kőolajhoz jutni tengeri úton, bár a vezeték kapacitásai jelenleg nem tudnák az összes hazai igényt kielégíteni. A hazai kitermelés is csak a felhasználás egy kis részét fedezi.

További részletek a Novekedes.hu cikkében olvashatnak


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük