Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ennek nagyon rossz vége lehet: tömegesen pusztulnak a méhek Magyarországon


A hazai méhállomány drasztikus csökkenésére hívja fel a figyelmet az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) a méhek május 20-i világnapja kapcsán – derül ki a SIÓ közleményéből.

Fotó: kiszo.net

Az ember által fogyasztott termények mintegy harmada profitál valamilyen mértékben a méhek vagy más rovarok beporzó tevékenységéből.  Az utóbbi évtizedekben viszont rendkívüli mértékben romlott a méhek és a többi beporzást végző rovarok helyzete a világban. Nemcsak hazánkban, hanem Európa- és világszerte is tapasztalható tendencia a vadonélő hártyásszárnyúak számának csökkenése.

A beporzók hiánya már a mindennapokban megtapasztalható jelenség, és ennek hatásait már Magyarországon is közvetlenül érzik a szakemberek.Nagy a tét, hiszen ha teljesen kipusztulnak a méhek, az visszafordíthatatlan következményeket jelenthet az emberiség számára. A felmérések szerint csak Magyarországon közel 300 ezer méhcsalád pusztul el telente.Becslések azt mutatják, hogy a téli méhpusztulás mértéke az elmúlt 15 évben 5-10 százalékról 25-30 százalékra nőtt, azaz megháromszorozódott hazánkban.

Bross Péter, az OMME elnöke elmondta, bárki könnyen segíthet a méhek védelmében, már az is nagyon hasznos, ha valaki néhány virágot helyez el az erkélyén, teraszán. A beporzók szempontjából a legínségesebb időszak hazánkban július második fele – augusztus vége közé esik, tehát az ekkor virágzó növényekkel tudunk a legtöbbet segíteni rajtuk.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük