Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Közlemény adott ki a kormány: jelentősen emelkedhetnek az üzemanyagárak


Vasárnap lép életbe az az újabb uniós szankció, amelynek értelmében orosz eredetű feldolgozott kőolajtermékek (így a benzin és a dízel) behozatala és reexportja a jövőben nem engedélyezett a kontinensen. Fotó: MTIAz Európai Unió 2022 nyarán, a hatodik szankciós csomagban döntött az orosz kőolaj importjának korlátozásáról, amely két ütemben lép hatályba. A nyersolaj esetében december elején lépett életbe a behozatali tilalom, ezt követi február 5-én a feldolgozott kőolajtermékek importját és tagállamok közötti továbbértékesítést tiltó rendelkezés – emlékeztet az Energiaügyi Minisztérium közleménye.

A kormány Magyarország számára átmeneti mentességet ért el a csővezetéken érkező olajszállításokra, így továbbá is lesz mód az orosz eredetű termékek feldolgozására és belföldi forgalmazására, ám a más országokkal való kereskedelem csak nem orosz eredetű termékekkel lehetséges. A szigorúbb szankció élesítésével részleges korlátozás alá esnek például a pozsonyi finomítóban feldolgozott kőolajtermékek. A létesítmény döntő részben a környező országokba – így Magyarországra – szállít, ezt a jövőben csak nem orosz eredetű termékekkel teheti meg.

Ellátásbiztonságunkat a Barátság-vezeték mellett a hazai kitermelés, az egyéb import és a horvátországi Adria-vezeték is szavatolja, jegyzi meg ugyanakkor a tárca. A most életbe lépő újabb szankciós korlátozás következményei azonban hosszabb távon Magyarországra is hathatnak. A fenntartható magyar üzemanyag-ellátásához ugyanis szükség van importra, ezért

a szankció miatt emelkedő európai üzemanyagárak Magyarországra is begyűrűzhetnek. Európában akár dízelhiány és az olajtermékek drágulása is várható, hiszen az unió gázolajszükségletének a felét eddig orosz források biztosították.

A szankciók következtében Európa most más, távolabbi régiók forrásaira – például indiai, közel-keleti és kínai termékek behozatalára – kényszerül, vagyis jóval messzebbről és drágábban tudja beszerezni az olajtermékeket, ami ellátási bizonytalanságot okozhat.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük