Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

EMMI: A kormány 2010-től kiemelten kezeli az egészségügyi dolgozók erkölcsi és anyagi megbecsülését


Az EMMI nem tart tömeges felmondástól az egészségügyben. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az ATV Híradójának azt írta: Magyarország kormánya 2010-től kiemelten kezeli az egészségügyi dolgozók erkölcsi és anyagi megbecsülését, mindezt jól tükrözi, hogy a legnagyobb arányú bérnövekedés ebben az ágazatban zajlott.

Május végén megszűnik a felmondási tilalom az egészségügyben, a Független Egészségügyi Szakszervezet felmérése szerint ezzel egy felmondási hullám indulhat el. Felmérésük szerint az ápolók 25%-a, a dolgozók negyede otthagyja a pályát, mert kimerültek és túlhajszoltak, kevés a bérük. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara úgy látja, a felmondási hullám csak a szakdolgozói bérek emelésével kerülhető el.

Az EMMI-t az ATV Híradója kérdezte ezzel kapcsolatban, a minisztérium válaszában azt írta: az orvosok bére 2010 és 2017 között átlagosan a két és félszeresére emelkedett, és a magyar egészségügyben még megközelítőleg sem volt akkora fizetésemelése lehetőség, mint aminek alapjai 2020-ban megteremtődtek.

Kiemelték, hogy az ápolók bére 2010-hez képest 2022-re megközelítőleg a háromszorosára emelkedett.  A szakdolgozói béremelés összesen több mint 85 ezer egészségügyi szakdolgozót érint, aki állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású járó- vagy fekvőbeteg-ellátásban, vagy alapellátásban dolgozik, tehát például rendelőintézetben, kórházban, védőnői szolgálatnál, az Országos Vérellátó Szolgálatnál vagy az Országos Mentőszolgálatnál – sorolták.

A tárca hangsúlyozta: a magyar társadalom és a polgári kormány megbecsüli egészségügyi dolgozóit és értékeli hivatástudattal végzett munkájukat.

„Tömeges felmondásra a veszélyhelyzet megszűnése után sem számítunk” – közölték.