Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Emberre is veszélyes idegméreggel ölik a madarakat az ország több pontján


Rendőrök, vadászok, valamint a nemzeti park természetvédelmi őrei együtt próbálnak annak az ismeretlennek a nyomára bukkanni, aki egy rendkívül erős idegméreggel gyilkolja a környék madarait Hatvan, Tura és Galgahévíz térségében. Augusztus első felében több madártetemet találtak, amelyekről megállapították, hogy ilyennel végeztek velük. Az is kiderült, hogy ez a fajta méreg emberre is veszélyes. A méreg olyan erős, hogy a legtöbb madár, mire segítséget kaphatna, már el is pusztul. A Hortobágyi Madárkórház vezetője, Déri János azt mondta, hogy máshol is találtak mérgezett madarakat.

„Az ország más részeiből is hallottunk híreket. Mihozzánk is került jónéhány barna réti héja, barna egerészölyv, varjú, vetési és dolmányos varjú mérgezés gyanúval, amikből néhányból ki is mutatták ugyanazt a hatóanyagot, amit a turai mérgezés során találtak” – magyarázta az állatorvos.

Egy olyan szerről van szó, amelyet már három éve betiltottak az Unióban, mert a növényvédőszer nem válogat, minden élőlényt elpusztít. Egyébként van ellenszere, amit, ha időben megkapnak az állatok, akkor megmenthetők. A vegyszer emberre is ugyanúgy veszélyes, mint az állatokra.

Bélteki Béla háziorvos szerint már igen kis mértékben halált okozhat.

„Ha nem halált, akkor hormonális úton a szaporító szervek károsodását okozhatja” – tette hozzá Bélteki.

A Pest megyei rendőrök nagy erőkkel nyomoznak az ismeretlen után. A madárkórházban egyébként most is van mérgezésből gyógyuló madár, amelyik hamarosan felépül, és visszatérhet a természetbe.

atv.hu