Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Eltűnhet egy kedvelt élelmiszer az üzletekből


Az éghajlati válság egy olyan termék elérhetőségét is befolyásolhatja, amelyet jelenleg még szinte minden élelmiszerbolt polcain megtalálunk. A tudósok azt jósolják, hogy a ketchup készítéséhez használt paradicsom termése hamarosan a felére csökkenhet – írja a magyarmezogazdasag.hu.

FORRÁS: PHOTONONSTOP/MERMET

A dániai Aarhusi Egyetem kutatói nagyon rossz hírt közöltek a nagy népszerűségnek örvendő ketchupról. A kutatók ugyanis egy matematikai modellt dolgoztak ki annak megbecslésére, hogy a globális hőmérséklet fokozatos emelkedése hogyan hat majd a paradicsomtermésre, és ennek következtében a ketchup előállítására.

A legrosszabb forgatókönyv szerint

A KETCHUP KÉSZÍTÉSÉHEZ HASZNÁLT PIROS, ÉDES ÉS LÉDÚS PARADICSOM TERMÉSE 2050 ÉS 2100 KÖZÖTT A FELÉRE CSÖKKEN.

A paradicsomtermesztést befolyásolja majd az átlaghőmérséklet jelentős globális emelkedése az e zöldségek termesztéséről híres régiókban. Ezek közé tartozik Olaszország, Kína és Kalifornia, amelyek együttesen a világ paradicsomtermelésének kétharmadát adják.

A dán kutatók előrejelzése szerint ezekben a régiókban a hőmérséklet 2040 és 2069 között mintegy 2,6 Celsius-fokkal, majd a következő 30 évben további 5 Celsius-fokkal fog emelkedni az 1980 és 2009 közötti időszakhoz képest.

Ugyanakkor a modell azt is mutatja, hogy a világ tizenegy legnagyobb termelőjénél a feldolgozásra és többek között a ketchup előállítására használt paradicsom globális termésmennyisége a jelenlegi 14 millió tonnáról, kevesebb, mint 7 millió tonnára csökken évente.Szerintük a paradicsomfeldolgozás jövőbeli jövedelmezősége is eltérő az egyes régiókban:

KÍNA KÉPES LESZ FENNTARTANI A MEZŐGAZDASÁG EZEN ÁGÁNAK JÖVEDELMEZŐSÉGÉT,

Olaszországot és mindenekelőtt Kaliforniát érintik majd a legsúlyosabban a globális felmelegedés negatív hatásai.