Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Elszabadult építőanyagárak: Utólag és a jövőben is módosíthatók az árak, lepapírozzák a drágulást


A vitás helyzetek rendezését segítendő lehetővé tették, hogy a futó projekteknél is áthárítható legyen a drágulás a megrendelőkre.

A járvány és a háború miatt szinte naponta drágulnak az egyes építőanyagok, ami folyamatos konfliktust jelent a megrendelők és a kivitelezők között, különösen ott, ahol közbeszerzés keretében valósul meg egy-egy projekt. Építési-beruházási közbeszerzésen tavaly közel háromezer, 2636,5 milliárd forint értékű eljárást folytattak le. 2022 első négy hónapjában további 890 közbeszerzési eljárás volt az építési piacon 1400 milliárd forint értékben az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) összegzése szerint. Közleményük szerint

EGYES ÉPÍTŐANYAGOK 15–150 SZÁZALÉKKAL DRÁGULTAK 2021-BEN, IDÉN EDDIG ÚJABB 15-25 SZÁZALÉKOS ÁREMELKEDÉS VALÓSZÍNŰSÍTHETŐ.

Az érdekképviselet szerint ezért a 2021-es és 2022-es áremelkedések előtt megkötött szerződések nagy részénél indokolt lehet az árfelülvizsgálat, a szerződés előtt lévő munkáknál pedig célszerű előre rögzíteni, hogy a jövőben bekövetkező árváltozásokat (növekedés vagy csökkenés) hogyan fogják kezelni az érintettek.

Ehhez az ÉVOSZ egy árindexálási javaslatot is: ez a hazai és importbeszerzésű építőanyagok árváltozását egyaránt tartalmazza, rábízva a szerződő felekre az árfelülvizsgálati időszakot. Az árváltozások kezeléséhez elsődlegesen javasolt adatok a KSH, az Eurostat és az MNB által közzétett adatbázisokban találhatók meg.

A szerződésnek a változás minden feltételét előzetesen tartalmaznia kell, így a határidő meghosszabbítása esetén azt, hogy milyen esetben és mennyivel hosszabbítható meg a szerződés teljesítésének határideje, időbeli hatálya. Az általánosságban meghatározott feltételek nem elegendők.

A helyzet kezelésével kapcsolatos javaslataikat a Közbeszerzési Tanácsnak is eljuttatták, utóbbi pedig aktualizálta a közbeszerzési eljárások keretében megkötött szerződések módosításával, valamint teljesítésével kapcsolatos útmutatóját.

A folyamatban lévő munkáknál eljárási rendet is ad az árak szükség szerinti felülvizsgálatához oly módon, hogy a felek jogtalan előnyökhöz ne jussanak és hátrányba se kerüljenek az előre nem látott jelentős árváltozások miatt. A szerződések módosítása azonban csak mindkét fél beleegyezésével lehetséges – hívta fel a figyelmet azenpenzem.hu.