Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Elöregedtek a vonatok, buszra ültetik a magyar utasokat


Országosan tíz, köztük egy somogyi, a Nagyatád és Somogyszob közötti vasútvonalon szűnik meg a személyszállítás augusztus elsejétől.

Fotó: hvg.hu

Néhány órán keresztül vonatpótló busz szállította az utasokat Somogyszob és Nagyatád között pénteken dél­előtt. A sonline.hu úgy tudja, hogy a járműre azért volt szükség, mert a mozdony meghibásodott. A lap emlékeztet: a két település között nem ez volt az első alkalom, hogy az utasoknak egy másik közlekedési eszközre kellett átszállniuk. Ez is közrejátszhatott abban, hogy a vasúttársaság a Somogyszob Nagyatád közötti mellékvonalon – ahogyan közleményükben fogalmaztak – további intézkedésig, augusztus elsejétől vonathelyettesítő autóbuszokkal szolgálja ki utasait.

Kiemelték, az érintett szakaszon korszerű, légkondicionált autóbuszok közlekednek majd, amelyek kiszámíthatók és a korábbinál kényelmesebb utazást biztosítanak az embereknek. A közlekedési mód-váltás ugyanakkor példa arra is, hogy a MÁV és a Volánbusz egyesítésével létrejött vállalatcsoport, hogyan tud „a szinergiákra építve, versenyképes megoldást kínálni egy-egy térség közösségi közlekedésére a jelenlegi kihívások közepette is”.

A vasúttársaság arra is kitért a közleményben, hogy az adott mellékvonalakon, köztük a somogyin is, korábban Bz-motorvonatok közlekedtek. Azonban leszögezték, az intézkedés nincs összefüggésben a hodászi Bz-balesettel. A tervezett váltás már korábban elindult. A Bz-flotta valóban elöregedett, ami gyakran ahhoz vezet, hogy a járművek meghibásodnak. Ugyanakkor a hodászi balesetet okozó kiegyenlítő tartály meghibásodása nem magyarázható a jármű életkorával.

Az országosan tíz regionális mellékvonalon azért kell átalakítani a közlekedést, mert kevés a személyzet és a jármű is. Emiatt a MÁV-Volán-csoport folyamatosan toborozza az embereket. A vasúttársaság kiemelte: a vállalatcsoport munkatársainak megfeszített, összehangolt munkájára és minden szakmai tapasztalatára szükség van ahhoz, hogy a közszolgáltatási feladatokat nap mint nap teljesíteni tudják.

Forrás: sonline.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük