Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Előrecsomagolt ételeket vizsgáltak – Nem árt vigyázni, mert ezek akár ételmérgezést is okozhatnak


A nagyvárosokban élőknek viszont gyakran luxusnak számít a friss, hazai gazdálkodásból származó növények beszerzése, ezért a szupermarketekben elérhető, előrecsomagolt zöldségeket választják. A közelmúltban végzett kutatások szerint azonban a zacskózott salátaleveleken olyan baktériumok fejlődhetnek ki, amelyek súlyos egészségügyi kockázatot jelenthetnek – írja a Femina.hu.

Ételmérgezést okozhat ez az élelmiszer

Mielőtt egy élelmiszer a boltok polcaira kerülne, szigorú jogszabályoknak és követelményeknek kell megfelelnie. Ezt Magyarországon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tartja ellenőrzés alatt. Egyes ételek nem megfelelő tárolása vagy felhasználása azonban komoly kockázatokat rejt. Ilyen például az előrecsomagolt saláta, amelyben akár lisztéria és szalmonella is kialakulhat

Egy kutatás során a szakértők harminc különböző, fogyasztásra kész salátát elemeztek annak függvényében, milyen mikrobiális változásokon mennek keresztül az idő múlásával. Azt találták, hogy a vizsgált termékek nagy részében olyan kórokozók fejlődtek ki, amelyek magas egészségügyi kockázatot jelentenek. Baktériumokat, élesztőgombákat, valamint egyes termékekben szalmonella- és lisztériabaktériumokat is észleltek.

Érdekesség, hogy a baktériumok annak ellenére jelentek meg a zöldségeken, hogy bármilyen külső elváltozást észleltek volna rajtuk. Dr. Primrose Freestone, a Leicesteri egyetem professzora kiemeli, hogy a termelőknek nagyon fontos, hogy betartsák az élelmiszer-biztonsági előírásokat, mert ha akár csak néhány szalmonellasejt megtalálható a zacskóban a vásárlás időpontjában, mire az asztalra tesszük, sok ezerre szaporodhat.

Így előzhető meg a baj

Ha valaki szalmonellás lesz, a betegség lefolyása általában egy hétig tart, magas lázzal, hányással és hasmenéssel jár. Ami azért veszélyes, mert könnyen kiszáradhat, és akár kórházba kerülhet, szélsőséges esetben pedig bele is halhat. Főként az idősek, a gyerekek és a legyengült immunrendszerű betegek vannak veszélyben.Kimon Karatzas, a Reading egyetem élelmiszer-mikrobiológiai adjunktusa szerint a fertőzés elkerülés érdekében célszerű vágatlan, friss növényeket vásárolni, de azokat is meg kell mosni fogyasztás előtt, még akkor is, ha már mosott. Emellett az is fontos, hogy hűtőben tároljuk a salátákat, mert a hideg gátolja a kórokozók elszaporodását.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük